Advertisement

(güncellendi)

Hisse senetleri, teknoloji hisselerine gelen satışların ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın beklenenden hızlı ekonomik toparlanmanın devam edip etmeyeceğinden emin olmadığını söylemesinin ardından kazançlarını geri verdi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, teknoloji devleri Adobe, Apple ve Facebook'un en az yüzde 2 düşmesi ile birlikte aşağı yönde hareket etti. Çarşamba günü erken saatlerde, hisse senetleri, Fed'in gösterge faizi değiştirmeyerek sıfır seviyesi yakınında bırakması ve en az 2023 yılının sonuna dek bu seviyelerde kalacağını işaret etmesinin ardından yükseldi. ABD Hazine tahvilleri, Powell'ın ABD merkez bankasının varlık alım programının mevcut büyüklüğü ve şeklinden tatmin olduğunu kaydetmesinin ardından kısa bir süreliğine kazançlarını geri verdi ve seansın en düşük seviyelerini gördü.

Fed yetkilileri son haftalarda, ABD toparlanmasının yüksek oranda halkın koronavirüsü daha iyi kontrol altına alabilme yeteneğine bağlı olduğunu ve istihdam ve gelirlerin desteklenmesi için ilave mali yardımın muhtemelen gerekli olduğunu vurguladı. Powell açıklamasında, "Toparlanma genellikle beklenenden daha hızlı ilerledi" dedi ve önlerinde uzanan yolun yüksek oranda belirsiz kalmaya devam ettiği uyarısında bulundu. Bu, 3 Kasım'da yapılacak ABD başkanlık seçimleri öncesi son Fed toplantısıydı.

EO Wealth Advisors ortföy strateji direktörü Adam Phillips, "Faizler muhtemelen 2023 sonuna dek sıfır seviyesinde kalmaya devam edecek, ancak bu durum ilave mali destek ihtiyacını azaltmıyor," dedi ve "Top şimdi Washington'ın sahasında" değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), küresel ekonomik gerilemenin bu yıl korkulan kadar keskin olmayacağını kaydetti, ancak toparlanmanın hız kaybetmekte olduğunu ve bir süre daha desteğe ihtiyacı olduğuna dikkat çekti. Beyaz Saray Çarşamba günü, Demokratlarla görüşmede tekliflerini artırmakta istekli olduklarını ve Senato Cumhuriyetçilerinin önümüzdeki 10 gün içinde bir teşvik anlaşması imzalanması için çaba göstermesi gerektiğini güçlü bir şekilde işaret etti.

ABD'de üst düzey sağlık yetkilileri koronavirüs aşısının ne zaman hazır olacağı konusunda çelişkili açıklamalarda bulunuyorlar. Bunlardan biri, her Amerikalının Mart sonuna kadar aşıya ulaşabileceğini kaydetti.

Piyasalarda son durum

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi New York saati ile 15:30'da yüzde 0.2 aşağıdaydı.

*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.6 yükseldi.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.6 tırmandı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 geriledi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 1.1829 seviyesine indi.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.5 değer kazanarak 104.95 seviyesine çıktı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi fazla değişmeyerek yüzde 0.68 seviyesinde kaldı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek eksi yüzde 0.48 seviyesine indi.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan gerileyerek yüzde 0.211 seviyesine düştü.

Emtia

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.7 yükseldi.

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 4.5 yükselerek varil başına 40.01 dolara tırmandı.

*Altın yüzde 0.5 değer kazanarak ons başına 1,963.37 dolara ulaştı.