Advertisement

(15:40'ta güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları ve Avrupa'da işlem gören hisse senetleri, yatırımcıların bugün açıklanan şirket karlarından küresel büyümeye yönelik iyimserliği makul kılacak işaretler bulamamasının ardından geriledi. ABD Hazine tahvilleri ve Avrupa tahvilleri değer kazandı.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) ve Dow Jones endeks vadeli kontratları, Caterpillar'ın finansal sonuçlarının analistlerin tahminlerinin gerisinde kalması ve bunun sonucu hisselerin kayıplarının bir kısmını geri almadan önce sert düşüş yaşamasının ardından geriledi. Nasdaq vadeli kontratları da, yarıiletken devi Texas Instruments'ın kötü çıkan dördüncü çeyrek sonuçlarının tetiklediği dünkü düşüşün ardından aşağı yönde hareket etti. Stoxx Europe 600 Endeksi, aralarında İsveç'in inşaat devi ABB'nin de bulunduğu bazı şirketlerin bilançolarındaki olumlu sürprizlerin finansal hizmet, banka ve teknoloji şirketlerinde görülen düşüşü dengelemesi ile birlikte hafifçe geriledi.

Hisse senetleri Asya piyasalarında karışık seyretti. Hong Kong hisseleri, Çin'in kentin lideri Carrie Lam'i görevden almaya yönelik bir planı değerlendirdiği yolundaki haberlerin ardından diğerlerine göre daha kötü bir performans gösterdi. Sterlin, Avrupa Birliği'nin 31 Ekim'deki Brexit son tarihini ertelemeyi düşünmesinin ardından dalgalandı. Ülke tahvillerinin faizleri, Japonya'dan ABD ve Avrupa'ya, düştü.

Karışık gelen şirket karları, yatırımcıların bu hafta Ford,Daimler, Microsoft ve Boeing gibi devlerin açıklayacakları kar rakamlarını beklemeleri ile birlikte, hisse senetleri yerine tahvillere yönelmesine yol açtı. Avrupa'da, gözler, AB'nin Brexit'i ertelemeye yönelik kararının İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ı erken seçime yöneltebileceği beklentisi ile Brüksel'de olacak.

Diğer taraftan, ham petrol fiyatları, ABD'de petrol stoklarının üst üste altıncı haftada da yükselerek yaklaşık 1 yılın en uzun yükseliş serisini gerçekleştirmeye yöneldiğine ilişkin işaretlerle birlikte tekrar düşmeye başladı. Aştom yükselişini ikinci güne taşıdı.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Kar sezonu tüm hızıyla devam ediyor. Bu hafta kar açıklayacak şirketler arasında Amazon.com, Microsoft, Ford, Daimler ve Kia Motors yer alıyor.
*Avrupa Merkez Bankası ve Endonezya Merkez Bankası Perşembe günü politika kararlarını açıklayacak.
*ABD'de Şirket ekipmanları için fabrika siparişleri Eylül ayında sermaye yatırımlarının gücü hakkında bir fikir verecek. Veriler, Çin ve diğer ülkelerin mallarına uygulanan gümrük tarifelerinin yatırım kararlarını ne ölçüde etkilediğini gösterecek.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları New York saati ile 07:59'da yüzde 0.2 aşağıdaydı.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 düştü.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.
*İtalya'da FTSE MIB Endeksi yüzde 0.9 geriledi.
*Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.8 düştü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.
*Sterlin dolar karşısında fazla değişmeyerek 1.2867 seviyesinde kaldı.
*Euro dolar karşısında fazla değişmeyerek 1.112 seviyeşerinde seyretti.
*Türk Lirası dolar karşısında yüzde 0.5 yükselerek 5.7818 seviyesine çıktı.
*Japon yeni dolar karşısında fazla değişmeyerek 108.45 seviyesinde kaldı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan düşerek yüzde 1.74 seviyesine indi.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan gerileyerek yüzde 0.67 seviyesine indi.
*İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 0.914 seviyesine geriledi.
*Yeni Zelanda'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi beş baz puan düşerek yüzde 1.291 seviyesine indi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1 düşerek varil başına 53.91 dolara indi.
*Altın yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,492.31 dolara çıktı.
*Demir cevheri yüzde 0.6 değer kazanarak ton başına 84.20 dolara ulaştı.

(15:40'ta güncellendi)