Advertisement

(16:35'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları ve tüm dünyada hisse senetleri, ABD ve Çin'in ticaret konusunda ara anlaşmaya yaklaştıklarına ilişkin iyimserlikle birlikte yükselirken, tahviller geriledi.

ABD'nin üç temel endeks vadeli kontratı, McDonald’s Corp. hisselerinin şirket CEO'sunun görevden alınmasının ardından açılış öncesi işlemlerde değer kaybetmesine karşın yukarı yönde hareket etti. Stoxx Europe 600 Endeksi, ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross'un ABD piyasasına ithal edilen araçlara ek tarife uygulamanın gereksiz olduğunu kaydetmesinin ardından madencilik şirketleri ve oto üreticilerinde görülen sıçramanın desteği ile dört yılın en yüksek seviyesine doğru yükseldi. Tüm Asya piyasaları, kapalı olan Tokyo dışında yükseldi. Gelişen piyasa hisselerinin göstergesi, son üç haftanın en büyük kazancını gerçekleştirmeye yöneldi.

Güney Afrika randı, ülke kredi notunun yatırım yapılabilir seviyesini korumasının ardından güçlü yükseldi. ABD Hazine tahvilleri ve Avrupa ülke tahvillerinin büyük bölümü değer kaybetti. Dolar, beş seanslık düşüşün ardından sakin seyretti.

Yatırımcılar, hisse senetlerini üst üste beşinci haftada da yükseliş göstermesi için itmeye çalışıyorlar. Böylelikle bu yıl yüzde 18 yükselmiş olan küresel hisse senetlerinin gösterge endeksi daha da yukarı çıkmış olacak. Şirket karları tüm dünyada gelmeye devam ediyor. Bugün kar açıklayacak önemli şirketler arasında Uber Technologies Inc. ve Marriott International Inc. yer alıyor. Çin'de, bu haftanın sonunda açıklanacak olan dış ticaret verileri, ABD ve Çin arasında ticaret geriliminin azaldığı bir ortamda Ekim ayı için detayları verecek.

ABD Ticaret Bakanı Ross, Pazar günü Bloomberg'e verdiği mülakatta, ABD'nin Çin ile bu ay ilave safhalar üzerinde çalışmadan önce ilk safha anlaşma konusunda iyimser olduğunu kaydetti. ABD Ticaret Bakanı ayrıca, ABD'li şirketlere Çinli Huawei Technologies Co.'ya parça satışı konusunda çok kısa bir süre içinde lisans verileceğini belirtmişti.

Suncorp Corporate Services stratejistlerinden Peter Dragicevich, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Herkes ABD-Çin arasında en azından kısmi bir ticaret anlaşmasına varılacağı konusunda iyimser," dedi ve bunun da hisse senetlerini desteklemeye devam edeceğini belirtti.

Diğer taraftan, ham petrol vadelileri hafifçe yükseldi. Saudi Aramco'nun ilk halka arz süreci Pazar günü resmi olarak başladı ve şirketin hisse senetleri muhtemelen gelecek ay Riyad Borsası'nda işlem görmeye başlayacak. Değerlemeler ise büyük ölçüde farklılık gösteriyor.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Bu hafta kar açıklayacak şirketler arasında, Pazartesi günü Uber ve Marriott International, Salı günü Singapore Airlines, Çarşamba günü SoftBank ve BMW ve Perşembe günü Walt Disney, Toyota ve Deutsche Telekom yer alıyor.
*ABD'de Pazartesi günü dayanıklı tüketim malları ve fabrika siparişleri verileri açıklanacak.
*Aralarında Charles Evans, John Williams ve Patrick Harker'ın bulunduğu bölgesel Fed başkanları Çarşamba günü çeşitli etkinliklerde konuşma yapacak.
*Avustralya Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası Salı günü politika kararlarını açıklayacak.

Hisse Senetleri

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları New York saati ile 07:23'te yüzde 0.5 yukarıda seyrediyordu.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.9 yükseldi.
*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 1.2 tırmandı.
*Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1.6 yükseldi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.6 arttı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi fazla değişmedi.
*Euro dolar karşısında fazla değişmeyerek 1.1164 seviyelerinde kaldı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 108.44 seviyesine indi.
*Güney Afrika randı dolar karşısında yüzde 1.6 değer kazanarak 14.7987 seviyesine çıktı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 4 baz puan yükselerek yüzde 1.75 seviyesine çıktı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan tırmanarak yüzde 0.683 seviyesine yükseldi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan yükselerek eksi yüzde 0.37 seviyesini gördü.
*Avustralya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 8 baz puan tırmanarak yüzde 1.18 seviyesine ulaştı.

Emtia

*Demir cevheri Singapur'da yüzde 1.2 düşerek ton başına 80.70 dolara indi.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.3 değer kazanarak varil başına 56.95 dolara ulaştı.
*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 0.3 tırmanarak ton başına 5,867 dolara yükseldi.

(16:35'te güncellendi)