Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:10'da güncellendi)

ABD'nin dev teknoloji şirketlerinin hisse senetleri, traderların beklenenden daha iyi çıkan tarım dışı istihdam verisini geride bırakarak dikkatlerini bu yılın en iyi performans gösteren hisse gruplarının bazılarındaki aşırı değerlemelere çevirmesi ile birlikte sert düşüşüne devam etti.

Amazon.com, Apple Inc. ve Facebook Inc.'deki kayıplar, Perşembe günü Mart ayından bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştiren teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 Endeksi'nin iki haftanın en düşük seviyesine inmesine neden oldu. Finans hisselerine gelen alımlar S&P 500 Endeksi'ndeki düşüşleri sınırladı. ABD Hazine tahvil faizleri ve dolar hafif yükseldi. Avrupa hisse senetleri değer kazandı.

Traderlar, koronavirüs pandemisinin 180,000 bin Amerikalının hayatına mal olmasının ardından hız kesmemesi ile birlikte, teknoloji hisseleri için uygun değerlemeleri bulmaya ve ABD ekonomisinin durumuna ilişkin fikir edinmeye çalışıyor. Teknoloji sektörü koronavirüs kısıtlamaları dolayısıyla insanların evde kalmasından dolayı güçlü kârlar elde ederken, çok hızlı yükselen fiyatlardan dolayı bu hisselerde aşırı ısınma olduğuna ilişkin işaretler var.

E*Trade Financial yatırım stratejisinden sorumlu idari direktör Mike Loewengart, "Bu hafta oldukça güçlü veriler gördük ve bugün açıklanan istihdam verileri de güçlüydü. Bunlar ABD'de bitmeyen pandemiye rağmen toparlanmanın devam ettiğini işaret ediyor," dedi ve "Açık bir şekilde, büyük çaplı fiyat dalgalanmaları asla rahatlık veren bir durum değil, ancak yatırımcılar bu gibi volatilite dönemlerinin nadir olmadığını akılda tutmaları gerek" şeklinde görüş bildirdi.

Tarım dışı istihdam Ağustos ayında 1.37 milyon arttı. Bu rakam Nüfus Bürosu'nun istihdam ettiği 238,000 geçici çalışanı içeriyor. İşsizlik oranı ise yaklaşık 2 yüzde puanı ile beklenenden daha fazla düşerek yüzde 8.4'e indi.

Diğer taraftan, gelişen piyasa hisse senetleri düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Asya hisseleri düşerken, Avustralya'nın gösterge endeksi Mayıs ayından beri en büyük kaybını gerçekleştirdi.

Piyasalarda son durum

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi New York saati ile 10:10'da yüzde 0.5 aşağıda seyrediyordu.

*Nasdaq 100 Endeksi yüzde 1.9 düştü.

*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 geriledi.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.5 düştü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.4 düşerek 1.181 seviyesine indi.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 106.44 seviyesine indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 4 baz puan düşerek yüzde 0.68 seviyesine geriledi.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek eksi yüzde 0.48 seviyesine çıktı.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan tırmanarak yüzde 0.25 seviyesine ulaştı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.6 düşerek varil başına 41.11 dolara indi.

*Altın yüzde 0.4 değer kaybederek ons başına 1,924.03 dolara düştü.

*Gümüş fazla değişmeyerek ons başına 26.59 dolarda kaldı.

(17:10'da güncellendi)