Advertisement

Koronavirüs vakalarındaki artışa rağmen aşı haberlerinden kaynaklı iyimserlik yatırımcıları ekonomik büyümeye daha duyarlı hisselere yönlendirmeye devam ediyor. Dolar Salı günü önemli piyasa paraları karşısındaki kayıplarını genişletti.

Asya Borsalarının çoğu yatay seyretti. Enerji ve finans hisseleri yükseldi. Sağlık ve iletişim hisseleri fazla değişmedi. ABD'de hisse senedi vadelileri endeksin rekor seviyede kapatmasının ardından geri çekildi. Moderrna Inc.'in aşısının yüzde 94.5 etkili olduğunu açıklaması piyasalardaki yükselişte etkili olmuştu. Yeniden açılmadan en çok fayda sağlayacak hisseler, gemi turu ve hava yolu şirketleri Wall Street'te en fazla yükselenler arasında yer aldı.

Tesla Inc.'in CEO'su Elon Musk, elektrikli otomobil üreticisinin 21 Aralık'ta S&P 500 Endeksi'ne dahil olacağını açıkladı. Şirketin hisseleri seans sonrası işlemlerde yüzde 10'dan fazla yükseldi. ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yeniden yüzde 0.90'ı aştı. Petrolün varili 41 doların üzerinde. Sterlin, Brexit iyimserliğiyle hafifçe yükseldi.

Aşı haberleri pandemiden en fazla etkilenen küresel hisselere ve sektörlere olacak yeni bir talep dalgasını tetikleyebilir. Bu çıkış teknoloji gibi daha defansif sektörlerden çıkışa neden olabilir. Yatırımcılar aşıların ekonomilerin gelecek yıl yeniden açılmasına imkan vereceğini umuyor. Ancak dağıtım aşamasının zorlu olması bekleniyor.

Axa Investment Managers esas yatırımlar CIO'su Chris Iggo, "Defansif bir boğa piyasasından daha döngüsel bir ofansif boğa piyasasına geçiyor olabiliriz. Ancak sosyal mobilitenin ne zaman normale döneceği konusunda daha fazla netlik gerekiyor. Başkanlık seçim sonucu ve aşı açıklamasından kaynaklı iyimserlik, yerini toparlanmanın ne kadar uzun süreceği ve ne kadar rahat olacağı konusunda daha aklı başında bir analize bırakacak." dedi.

Tüm dünyada koronavirüs vakalarında sert yükselişler gözlemlenirken sürdürülebilir bir ekonomik toparlanmanın kalıcılığına ilişkin endişeler devam ediyor. Pandemi hem ABD hem de Avrupa'yı etkisi altına almış durumda. ABD'de yeni vakaların yedi günlük ortalaması tüm eyaletlerde arttı.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Tokyo saatiyle 13.55'te yüzde 0.4 düştü. Endeks Pazartesi günü yüzde 1.2 tırmandı.
Topix Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.
S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.2 arttı.
Kospi Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi fazla değişmedi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.2 geriledi.
Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 0.4 yükseldi.

Döviz

Yen yüzde 0.1 yükselişle dolar karşısında 104.49'dan işlem gördü.
Offshore yuan yüzde 0.2 artıda 6.5634'ten alıcı buldu.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düştü.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.1 artıda 1.1859'a yükseldi.
Sterlin yüzde 0.2 artışla 1.3223'ten işlem gördü.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 0.91'e yükseldi.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi 6 bp artışla yüzde 0.95 oldu.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 0.7 yükselişle 41.61 dolar oldu.
Altının onsu 1,888.73 dolarda fazla değişmedi.