Küresel piyasalarda delta ve Çin etkisi
Küresel piyasalarda delta varyantının salgının seyri üzerinde yarattığı etki ve Çin'in regülasyon gündemi risk iştahını sınırlayan unsurlar olarak öne çıktı.
ABD borsalarında yeni rekorlar kırılmasına rağmen delta varyantı etkisi ve Çin’in özel sektöre yönelik kısıtlayıcı tedbirleri Asya’da satıcılı bir görünüme yol açıyor.
Delta varyantı kaynaklı vakaların hızla arttığı Güney Kore’de Kospi yüzde 1'i aşan düşüşle Asya borsalarında kayıplarına öncülük etti. Hong Kong Hang Seng ve Çin CSI 300 endeksleri de değer kaybetti.Japon Nikkei 225 ise yatay.
ABD’de işsizlik maaşı başvurularının işgücü piyasasının toparlandığını teyit etmesiyle birlikte ABD 10 yıllık tahvilin getirisi bir ayın zirvesine yaklaştı. Getiri sabah saatlerinde yüzde 1,35 seviyesinde. Bloomberg Dolar Endeksi 1.148 seviyesinde yatay.
Petrol, delta varyantı endişesiyle haftalık kazancının bir kısmını geri veriyor. WTI ve Brent %0,6 günlük düşüş kaydediyor. Altının onsu ise 1.755 dolarda.
Rekor vakalar görülmeye devam ediyor
Bazı ülkelerde rekor günlük vaka sayısı görülmeye devam ederken bir yandan da üçüncü doz aşı tartışması sürüyor. ABD Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol ve Önleme Merkezi, bağışıklık sistemi kısıtlı kişilere üçüncü doz mRNA aşısı yapılmasını uygun bulduğunu belirtti.
Ülkede uzmanlar Sydney şehri için yeniden karantina önlemleri uygulanması gerektiğine dikkat çekiyor.
Diğer taraftan ofise dönüş ile ilgili şirket kararları açıklanmaya devam ediyor. Son olarak Facebook, çalışanlarına ofise dönüşün Ocak 2022’ye kadar ertelendiğini duyurdu.
Çin'de regülasyonlar gündemden düşmüyor
Hafta ortasında Çin'den gelen regülasyon haberleri de fiyatlamalar üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Çin ekonominin büyük bir kısmını ve birçok sektörü etkileyecek yeni düzenlemeler için 5 yıllık bir taslak plan yayımladı.
Beş yıllık “hukukun üstünlüğünü güçlendirme” planını açıklayan Çin, birçok sektöre yeni regülasyon getirileceğinin işaretini verdi.
Çarşamba günü Devlet Konseyi ve Komünist Parti Merkez Komitesi tarafından açıklanan plan, ulusal güvenlik, teknoloji ve tekellere yönelik düzenlemelerde otoritelerin “aktif bir şekilde” çalışmasını öngörüyor.
Gıdadan ilaç sektörüne, büyük veriden yapay zekaya kadar birçok sektörde kanunların uygulanması güçlendirilecek. Son dönemde Çin küresel dev niteliğindeki şirketlerine yönelik soruşturmalar açmıştı.
Alibaba’ya açılan tekel soruşturmasını yurtdışı halka arzlara ilişkin siber güvenlik değerlendirmeleri takip etmiş, son olarak büyüyen özel okul sektörünün kar etmesinin yasaklanması sonucu Çin hisselerinde büyük satış dalgaları görülmüştü.