Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

MSCI Dünya Endeksi aralıksız üçüncü haftasını yükselişle tamamlaya hazırlanıyor.

Asya Borsaları bu sabah Evergrande’nin tahvil ödemesini yaptığı haberi ile yükseliyor.

Perşembe günü Wall Street endeksleri günü yükselişle kapatmıştı ancak bu sabah vadeli işlemlerde görünüm zayıf.

Perşembe rekor seviyeye yükselen S&P 500 endeksi, vadeli işlemlerde Snap Inc. hisselerinin yüzde 27’ye yakın düşmesi ve beraberinde diğer teknoloji hisselerini aşağı çekmesiyle yatay bir seyir izliyor.

Snapchat uygulamasının sahibi Snap Inc.’in Apple’ın veri toplama kurallarındaki değişiklikler ve küresel arz zinciri sorunlarının reklam harcamalarını olumsuz etkileyeceğine işaret ederek satış ve kâr beklentilerini aşağı çekti, şirketin üçüncü çeyrek satışları da tahminlerin altında kaldı.

Google, Facebook ve Twitter hisseleri bu haberin ardından düşüşe geçti. Nasdaq da vadeli işlemlerde ekside.

Enflasyon korumalı tahvil talebi yükseldi

ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 1,7’nin altına inse de hafta başından bu yana artıda.

Bu arada tahvil yatırımcıları ABD’de enflasyonun yükselişine yönelik pozisyon almaya devam ediyor.

ABD Hazinesi’nin 19 milyar dolar ile rekor tutarda 5 yıllık tahvil ihalesinde çıktığı bir günde, 5 ve 10 yıl vadeli enflasyon korumalı tahvil talebi yükseldi.

5 yıllık enflasyon korumalı tahviller ile aynı vadedeki normal tahvillerin getiri farkı yüzde 2,92 ile 2004 yılından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Bloomberg Dolar Endeksi Perşembe günü yüzde 0,22 yükselişinin ardından bu sabah yatay.

Gram altın, küresel piyasalarda altının ons başına 1.800 dolara yükselmesi ve dolar/TL’nin 9,60'ın üzerini görmesiyle 550 TL’nin üzerine tırmandı. Piyasalarda ABD’de enflasyonun yüksek kalmaya devam edeceğine dair endişeler küresel altın fiyatlarını destekledi.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, çarşamba günü yaptığı açıklamada ABD’de faiz artırımlarının yakın zamanda gelmeyeceğini ama enflasyon beklentilerinin artarsa Fed’in harekete geçeceğini söyledi. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Randal Quarles ise parasal teşviklerin gelecek ay başlamasını desteklediğini ve politika önlemlerinin uygulanmasını gerektirebilecek bir fiyat baskısından endişeli olduğunu belirtti.

Altın yatırımcıları, Fed Başkanı Jerome Powell’ın cuma günü katılacağı paneli politika gidişatıyla ilgili herhangi bir mesjaın verilip verilmeyeceğini anlamak için yakından takip edecekler.

Gram altın fiyatı

Gram altın, geçen hafta dolar/TL ve küresel altın fiyatlarındaki yükselişle beraber günü 530 TL’den kapatarak bu yılın zirvesine ulaşmıştı. Yeni haftaya 526 TL civarında başlayan gram altın, küresel altın fiyatları ve dolar/TL’deki paralel yükselişle haftanın ilk günlerinde 534 TL’ye kadar tırmanmıştı.

Gram altın en son 6 Kasım’da gün içi 540 TL’ye ulaşarak tüm zamanların zirvesini gördükten sonra günü 534 TL’de kapatarak rekor gün kapanış seviyesine ulaşmıştı. 21 Ekimi 545 TL’den kapatan gram altın, cuma günü 550 TL'nin üzerine çıktı.

Ons altın fiyatı

Haftaya 1.766 dolar civarında başladıktan sonra kademeli bir yükseliş kaydeden ons altın, yatırımcıların ABD’de enflasyonun yüksek kalmaya devam etmesi ve Fed’in faizleri artırmak konusunda çok aceleci olmayacağına dair beklentilerle haftayı yüzde 1'den fazla yükselişle kapatmaya doğru ilerliyor.