Küresel piyasalarda Omikron oynaklığı
Koronavirüs Omikron varyantı ABD'de de görüldü. ABD Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol ve Korunma Merkezi CDC ilk vakanın Kaliforniya eyaletinde Güney Afrika'dan 22 Kasım'da dönen bir ABD vatandaşında tespit edildiğini bildirdi. Haber küresel piyasalardaki fiyatlamalara da yansıdı.
Powell’ın enflasyonda “geçici” söylemini terk etmesinin ardından dün de tespit edilen ilk omikron vakasıyla birlikte S&P 500 Endeksi Ekim 2020’den bu yana en kötü iki gününü geçirdi.
S&P 500 çarşamba günü bir ara yüzde 2 yükseliş kaydedilen volatil seansı yüzde 1,2 düşüşle kapadı. Nasdaq da omikron endişeleriyle yüzde 1,8 değer kaybederek günü tamamladı.
Vadeliler ise bu sabah kısmi toparlanmaya işaret etti. Sabah saatlerinde S&P 500 vadelileri yüzde 0,6, Nasdaq 100 vadelileri ise yüzde 0,5 yükseldi.
Piyasa aktörlerinin Omikron etkilerini tarttıkları seansta Asya’da görünüm karışık.
Virüs endişesi tahvillere olan talebi yeniden artırdı. Bir ara yüzde 1,50’ye yükselen ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 1,42’ye kadar geriledi.
Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,1 ile hafif gerilerken gelişmekte olan para birimlerinde lira dışında sert hareketler görülmüyor.
Fed cephesinde teşviklerin daha hızlı geri çekilmesi mesajı
Fed Başkanı Jerome Powell, Senato’nun ardından Temsilciler Meclisi’nde de “kalıcı enflasyon riskinin açık bir şekilde arttığı” mesajını verirken, fiyatları kontrolde tutacak politikaları uygulayacaklarının altını çizdi. Varlık alım azaltımı temposunun hızlandırılmasını değerlendireceklerini yineleyen Powell taperingin Fed’in doğru yönlendirmesiyle piyasaları rahatsız etmeyeceğini vurguladı.
Powell’ın ardından diğer üyeler de yeni Fed duruşunu destekleyen açıklamalarda bulunuyor.
Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester daha hızlı tapering fikrine “oldukça açık” olduğunu belirtti. Mester 2022’de iki faiz artışının baz senaryosu olduğunun da işaretini verdi.
Fed’in enflasyon tespitleri çarşamba akşamı yayımlanan Bej Kitap’ta da yer aldı. Fed, Bej Kitap’ta “yaygın fiyat artışlarının arz zinciri sıkıntıları ve işgücü kısıtı gölgesinde gerçekleştiğini” vurguladı. Bej Kitap’ta “Fiyat arışları ekonomide sektörlerin geneline yer alıyor. Hammaddeye güçlü talep, lojistik zorluklar ve işgücü piyasası sıkılığı ile geniş çaplı bir maliyet artışı yaşanıyor” tespiti yapıldı.