Advertisement
HABERLER ABONE OL

Kongre konuşması yayımlanan Fed Başkanı Jerome Powell enflasyonun ılımlı seviyelere gelmeden önce birkaç ay daha yüksek kalacağını öngördü.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard işgücü piyasasının yakında varlık alım azaltımını destekleyecek seviyelere ulaşacağını ancak bunun faiz artırımı sinyali anlamına gelmeyeceğini söyledi.

Fed’in güvercin üyesi Charles Evans 2023’te bir faiz artışı öngördüğünü belirtti. New York Fed Başkanı John Williams ise tapering konusunda hem enflasyon hem işgücü cephesinde kaydedilen iyileşmeye dikkat çekti.

Bunlarla birlikte küresel piyasalar kişisel portföyleriyle gündeme gelen iki Fed yetkilisinin istifasını da

İstifalar ve açıklamalar sonrası bu sabah S&P 500 vadelileri yüzde 0,1 ile hafif bir düşüş kaydediyor. ABD 10 yıllık tahvil getirisi ise iki baz puan yükselişle yüzde 1,51 seviyesine çıktı.

Brent petrol 80 doları gördü

Brent petrol, fiyatlarda önemli bir eşiği aştı.

Kasım vadeli kontratın varil fiyatı altıncı gün üst üste yükselerek 80 doları aştı ve Ekim 2018 zirvesine ulaştı. Petrolün yükselişinde doğal gazdaki hızlı fiyat artışıyla birlikte alternatif arayışı, yatırım bankalarından üst üste gelen yüksek petrol fiyatı tahminleri ve enerji endüstrisinin fosil yakıtlarına yönelik yeterli yatırım yapmadığı düşüncesi rol oynadı.

En büyük emtia işlem kuruluşlarından Trafigura’nın petrol masası eşbaşkanı Ben Luckock, Brent Aralık 2022 kontratının 70 dolarla ucuz seyrettiğini, o tarihe kadar Brent’in 100 doları görebileceğini belirtti.

JTD Energy Services Başstratejisti John Driscoll da toparlanan taleple birlikte petrol rallisinin uzun soluklu olabileceğini kaydetti.

İngiltere Merkez Bankası'nda faiz artırımı yakın

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey’den bugüne kadarki en yüksek faiz artırım sinyali geldi.

Bailey bu yıl bir faiz artırımı olabileceği fikrini destekleyeceğini belirtti. Zamanı gelip sıkılaşma döngüsüne girildiğinde politika faizinin ana araç olacağını söyleyen Bailey, yine de erken bir faiz artırımın İngiltere’nin hassas ekonomik toparlanmasını sekteye uğratabileceğini kaydetti.

Arz sıkıntılarına da değinen Bailey para politikasının arz şoklarına tepki göstermemesi gerektiğini belirtirken “Para politikası çip arzını artrımayacak” ifadelerini kullandı.