Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, bankanın para politikası tartışmalarında iklim değişikliğinin göz önüne alınacağını belirtti.

İklim değişikliğiyle önemli derecede ilgilendiklerini belirten Kuroda, “Doğal olarak, para politikaları tartışmalarında bu soruna karşı nasıl bir cevap vermeliyiz konusu konuşulan başlıklardan biri olacak” dedi.

Yatırımcıların endişelendiği bir diğer konu olan küresel enflasyon ile ilgili konuşan Kuroda, “Fed’in uyguladığı politika düşük enflasyon bir kere yerleşti mi üstesinden gelmenin çok zor olacağını bilerek uygulanıyor. Bu da japonyanın uzun süredir devam eden deflasyon tecrübesinden edinilen bir ders” diye ekledi.

Kuroda, şimdiye kadar iklim değişikliğinin finansal sisteme yarattığı riskler bakımından ele alınması gerektiğini söylüyordu. Bu da Powell’ın duruşuyla neredeyse aynı yerdeydi fakat bu açıklamayla birlikte iklim değişikliğinin merkez bankasının gündemine daha fazla gireceği anlaşılıyor.

Kuroda, merkez bankasının yeşil tahvil alımına başlayıp başlamayacağıyla ilgili sorulara “Merkez bankasının yeşil tahvil alıp almamasıyla ilgili tartışmalar sürüyor ama bu para politikasının değil varlık yönetiminin konusu” dedi.