Advertisement
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde Euro Bölgesi’nin resesyona ilerlediği görüşünü reddetti.

İsviçre’nin Davos kentindeki Dünya Ekonomik Forumu’nda Bloomberg'e konuşan Lagarde, “Şu an için Euro Bölgesi’nde bir resesyon görmüyoruz” dedi.

Para politikasında dönüm noktasında olduklarını, Temmuz ayında negatif faizden artık pozitife geçeceklerini belirten Lagarde, “Sekiz yıldır negatif faiz oranları ile yaşıyoruz. Şu an panik modunda değiliz çok dikkatlice düşündük ve yolculuğa çıktık. Temmuz ayında net varlık alımlarının bitireceğiz, bu da faiz artışları için yolumuzu açacak. ABD’den çok farklı bir durumdayız. Gelişmelerin gerisinde kalmadık, hazır olmak ve öngörülebilir olmak çok önemli” dedi.

“Sırtımızı negatif faize dönüyoruz”

Enflasyon konusunda da değerlendirme bulunan AMB Başkanı asıl hedeflerinin fiyat istikrarını korumak olduğunu belirterek şunları söyledi:

Bizim hedefimiz fiyat istikrarını güvence altına almak. Bu açıdan enflasyon biraz istemediğimiz yerde olabilir ama çalışmaya devam edeceğiz. Hareket etme vaktimiz geldi. Biz sırtımızı negatif faizleri dönüyoruz. Artık üçüncü çeyreğin sonunda pozitife dönebiliriz. Hangi oranda yapmak istediğimize ise bakacağız. Negatiften çıktığınızda sıfırda olabilirsiniz sıfırın biraz üzerinde de olabilirsiniz.

Enerji fiyatları çok fazla arttı. Bu da çok büyük oranda enflasyonu getiriyor. Büyümeyi aşağı yönlü baskılayan çok fazla şey var. Fakat diğer taraftan da şu an işsizlik son 20 yıldır olduğundan daha iyi bir yerde, tasarruflarımız muazzam, bir noktada hizmetler tarafında da bir toparlanma var.

“Enflasyon farklılaşmasından endişeliyim”

Lagarde en çok enflasyon makasından endişelendiğini belirterek, “Estonya, Letonya’ya bakın çok yüksek enflasyon oranına sahipler. Fransa mesela daha düşük enflasyona sahip. En fazla odaklandığım şey bu. Şu an artan bir talebin olduğu ortamda değiliz, panik yapmamız gerekmiyor. Petrol ambargosu veya gaz tedariğinde sıkıntı olursa farklı senaryolar ortaya çıkabilir Ama şu an için biz Euro Bölgesi'nde resesyon görmüyoruz”

“Dijital paralar euro banknot gibi garantili olacaktır”

Dijital paralar hakkında da değerlendirme bulunan Lagarde, “Merkez bankası dijital para birimi üzerine çalışmalar yapılıyor. Amaçlarının ve hedeflerinin belirlenmesi gerekiyor. İyi bir şekilde ilerliyoruz. Dijital paranın da euro banknotlar gibi garantisi olacak” dedi.

Yatırımcıların kısa vadede yatırım yapacak yer bulmakta zorlanması nedeniyle güvenli liman olarak görülen Fed'in ters repo kanalında park edilen para ilk kez 2 trilyon dolar eşiğini aşarak tüm zamanların zirvesine çıktı.

Faiz artışları ve bilançonun Haziran ayından itibaren daraltılma planına rağmen para piyasası fonları Fed'in gecelik ters repo kanalına para park etmeye devam etti.

Pazartesi günü itibariyle 94 katılımcı para piyasası fonları gibi karşı tarafların merkez bankasına nakit koyabildikleri Fed’in gecelik ters repo işlemlerine 2.045 trilyon dolar tutarında para yatırdı. Önceki rekor 1.988 trilyon dolardı.

TD Securities'te ABD Kıdemli Faiz Stratejisti olan Gennadiy Goldberg "Hazine, tahvil arzını azaltıyor, bu da piyasa oyuncularını ters repo işlemlerine itiyor." değerlendirmesini yaptı.