Advertisement
HABERLER ABONE OL

Almanya'da Eylül ayında gerçekleşecek genel seçimlerle Başbakan Merkel dönemi kapanacak.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker 2015'te Brüksel'de politika yapıcıları toplayarak Yunanistan kurtarma paketine dair detayları konuşmuştu. Juncker eski Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras ve diğer yetkililerle vergi değişikliklerini görüşürken AMB eski Başkanı Mario Draghi de anlaşma konusunda sorun çıkaracağı düşünülen Maliye Bakanı Varoufakis ile görüşüyordu. 3 gün sonra Draghi Yunanistan'a acil likidite desteğini dondurmuş, Çipras da o gece anlaşmaya varmıştı.

Draghi Perşembe günü İtalya Başbakanı olarak AB Zirvesi'ne katılacak. Draghi'yle AMB Başkanlığı döneminde yakından çalışan bir AB yetkilisi Draghi'nin sıradan bir Merkez Bankası Başkanı ve sıradan bir teknokrat olmadığını belirtti.

Draghi Başbakan olarak göreve başlarken Almanya Başbakanı Angela Merkel'in görev süresi de sona eriyor. Fransa Cumhurbaşkanı Macron için de gelecek yılki seçimler zorlu geçecek gibi görünüyor.

Üst düzey yetkililer, Draghi'nin İtalya'da ve Brüksel'de değişimi de beraberinde getirmesi bekleniyor. İtalya ekonomisi 95 bin kişinin hayatını kaybettiği pandemiden önce de duraklama dönemindeydi. Draghi'nin AB'nin 750 milyar euroluk destek paketini gençlerin iş bulması ve büyümeyi desteklemek için kullanması bekleniyor. Pandemi sonrası ekonomik toparlanma ve aşıyı geniş kitlelere ulaştırmak AB'nin diğer 26 lideri gibi Draghi'nin de önceliği olacak.