Advertisement

Mersin ve Manisa'da dolu tarım arazilerine zarar verdi.

Mersin'de dün etkili olan dolu yağışı nedeniyle zarar gören sera ve tarım arazilerinde hasar tespit çalışmalarına başlandı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı, kentte dün etkisini gösteren dolu yağışı nedeniyle tarım alanlarında hasar meydana geldiğini bildirdi.

Abalı, Toroslar, Mezitli ve Yenişehir ilçelerindeki seralarda zarar oluştuğunu belirterek, "Geçen hafta Tarsus, Erdemli ve Toroslar ilçemizde oluşan dolu yağışındaki zararın ardından tekrar bir doğal afetle karşı karşıyayız. İl merkezi ve ilçelerimizdeki söz konusu tarla ve seralarda ön hasar tespit çalışmalarına başlandı" dedi.

Üreticilerden, muhtarlıklar aracılığıyla hasar gören tarım alanlarını bildirmesini isteyen Abalı, şunları kaydetti: "Ekiplerimiz bir yandan hasar meydana gelen tarlaları tespit ederken, bir yandan da oluşan zararı belirlemeye çalışıyor. Ekiplerimizin başlattığı ön tespit çalışmasının ardından kesin tespit çalışması yapılacak. Çalışmalar neticesinde yüzde 30 ve üzerinde hasar tespit edilen tarım alanlarının sahiplerinin borçları ertelenecek. Üreticilerimize geçmiş olsun."

Öte yandan önceki gün de Manisa'nın Saruhanlı, Akhisar, Gölmarmara ve Yunusemre ilçelerinde etkili olan dolu, üzüm bağları ile karpuz, biber, ve domates ekili alanlarda zarara neden oldu.

4 ilçede yaklaşık yarım saat etkili olan dolu, tarım alanlarındaki ve seralardaki ürünlere zarar verdi.

Zarar gören arazileri inceleyen Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, ilk belirlemelerine göre Saruhanlı ilçesinde 10 bin dönüm arazide zarar tespit ettiklerini belirterek, özellikle uyanma aşamasında olan üzüm bağlarındaki zararın büyük olduğunu belirtti.

Okur, bağların önemli bölümünün sigortalı olduğunu vurgulayarak, "Tek tesellimiz bu, sigortanın önemini burada bir kez daha gördük. Ziraat mühendisleri arkadaşlarımızla birlikte incelemeye çıktığımızda durumun vahametini gördük. Çiftçimiz için zor bir yıl başlayacak" dedi.