Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Döviz piyasasındaki kazançlı yolculuğu önemli bir engelle karşılaşan Morgan Stanley, 2016 yılından bu yana faaliyetini iki katından fazlasına çıkararak döviz opsiyon pazarında Goldman Sachs Group Inc. gibi rakiplerini geride bıraktı.

Şimdiyse şirket, Bloomberg'ün kaynaklara dayandırdığı geçen haftaki haberine göre traderların bazı ürünlerde yanlış işlem yaparak 140 milyon dolar zarara sebep olup olmadığı konusunu inceliyor.

Boston Üniversitesi Questrom İşletme Okulu finans okutmanı Mark Williams, “Dünyanın en büyük hisse senedi aracı kurumu sektörde 'ya büyük oyna ya da hiç oynama' stratejisini benimsedi. Halihazırda piyasadaki oldukça büyük varlığı dikkate alındığında tezgahüstü döviz opsiyon işlem defterini sadece üç yılda ikiye katlaması Morgan Stanley'nin agresif risk iştahını gösteriyor.” dedi.

Söz konusu potansiyel zarar geçen yıl tahvil alım satım işlemlerinden doğan 5 milyar dolarlık gelire göre pek yıkıcı olmasa da, CEO James Gordon'ın daha istikrarlı ve daha az riskli duruşuyla çelişiyor. Gordon'ın yaklaşımı, şirketin finans krizi sonrasında Goldman Sachs ile arasındaki 50 milyar dolarlık piyasa değeri farkını kapamasına olanak sağlamıştı.

Analistler Morgan Stanley'nin 2019'u 2015'e kıyasla yüzde 10 daha fazla tahvil işlem geliriyle tamamlamasını bekliyor. Goldman Sachs'ınki ise aynı dönemde yüzde 20 düşüşe hazırlanyor.

Günlük 6.6 trilyon dolarlık döviz piyasasının daha sınırlı bir bölümünü oluşturan döviz opsiyonları bankanın büyümesine katkı sağladı.

Bloomberg'ün Fed belgelerine dayanan analizine göre 2016 başında Morgan Stanley'nin diğer büyük Wall Street bankalarına kıyasla daha az türev ürünü bulunuyordu. Geçen yıl ise Goldman ve BofA'yı gölgede bırakarak sadece Citigroup ve JPMorgan'ın gerisinde kaldı.

Commerzbank AG ve UniCredit SpA gibi şirketlere döviz faaliyetlerinde yardım eden Beat Nussbaumer, döviz opsiyonlarının paralar üzerinden spekülasyonun ve kayıpları hedge etmenin esnek ve ucuz bir yolu olabileceğini söylüyor. Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) rakamlarına göre 2016'dan beri günlük işlem hacmi yüzde 16 arttı.

Ancak bu ürünler, hem değerlemesi zor olabiliyor hem de kayıpları çok artırabiliyor. Şimdi, kaynaklara göre, yatırımcıları 2018'de ve 2019 başında zor durumda bırakan Türk Lirası'yla ilgili olarak, bankanın traderlarının TL'ye bağlı işlemleri inceleniyor. O zamanki dalgalanmalar birçok şirketi sarsarken, Morgan Stanley nasıl zarar ettiği ve gizlenmesine yönelik bir çaba olup olmadığı konusuyla boğuşuyor.

Bloomberg haberinde en az dört traderın soruşturmaya dahil olduğu belirtilmişti. Morgan Stanley ise konuyla ilgili yorum yapmadı.