Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Aralarında Ehsan Khoman ve Lee Hardman’ın da bulunduğu MUFG Bank analistleri, yayımladık bir araştırma notunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faizi sabit tutmasını beklediklerini söyledi.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun piyasalar ile bulunduğu iletişimin bu haftaki Para Politikası Kurulu toplantısında büyük politika değişiklikleri yapılacağına dair endişeleri azalttığını belirten analistler, Kavcıoğlu’nun önceki köşe yazılarının aksine iletişimde daha şahin bir tutum sergilediğini vurguladı.

TCMB’nin nasıl bir tepki gösterme fonksiyonuna ilişkin belirsizliklerin devam ettiğine değinen analistler, risk primlerindeki kötüleşmenin, zayıflayan Türk Lirası’nın ve portföylerden çıkışların tersine döndürülmesinin kolay olmayacağını dile getirdi.

MUFG analistleri, TCMB’nin teorik olarak faiz artırmak için bir alanı kalmadığını ve yükselen enflasyon görünümünün bankanın tepkilerini sınırlayabileceğini belirtirken, siyasi öncelikler ve Kavcıoğlu’nun yazılarındaki güvercin tutum dikkate alındığında TCMB’nin genişlemeci bir para politikası döngüsüne girebileceğini söyledi.

Bu parasal genişleme döngüsünün tam olarak ne zaman başlayacağını kestirmenin zor olduğunu belirten analistler, verilere ve kur koşullarına bağlı olarak, 2021’in ikinci çeyreğinde Mart ayındaki 200 baz puanlık faiz artışının geri alınmasını beklediklerini söyledi.

Unicredit'in Merkez Bankası beklentisi

Aralarında Gökçe Çelik’in de bulunduğu Unicredit ekonomistleri, yayımladıkları bir araştırma notunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın önümüzdeki hafta gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısında faizleri sabit tutmasını beklediklerini belirtmişti.

Gelecek aylarda yukarı yönlü enflasyon eğiliminin, üretici fiyatlarındaki artışın tüketici fiyatlarına yansımasıyla devam edeceğini belirten analistler, manşet enflasyonun Mayıs ayında yüzde 18’in üzerine çıkabileceğini öngörüyordu.

Bu enflasyon eğiliminin TCMB’yi 2021’in ikinci çeyreğinin sonuna kadar faizleri sabit tutmaya zorlayabileceğine değinen analistler, TCMB’nin Temmuz ayından itibaren faiz indirmeye başlayabileceğini ve sene sonunda faizi yüzde 15 seviyesine çekeceğini düşünüyor.