Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Onshore yuan dolar karşısında 7,2256 ile 14 yılın en düşük seviyesine geriledi. Offshore yuan da yüzde 0,4 düşerek 7,2048 ile 2010'da beri en düşük seviyeye geriledi.

Onshore yuan bu ay dolara karşı yüzde 4'ten fazla değer kaybetti ve 1994'ten beri en büyük yıllık kayba ilerledi. Para birimi, Pekin'in Fed'le para politikasındaki ayrışma ve bu durumun çıkışları tetiklemesi nedeniyle baskı altında. Dün St. Louis Fed Başkanı James Bullard fiyat istikrarını tesis etmek için faiz artırımlarının devam etmesi gerektiğini belirtti. Pekin hükümeti ise gayrimenkul krizi ve pandemi kısıtlamalarıyla talebin düşmesi ve deflasyon riskine karşı genişleyici duruş sergiliyor.

Çin Merkez Bankası yuan fiksing'ini Bloomberg beklentisinden daha güçlü seviyede belirledi. Bu durum Pekin hükümetinin para birimine desteği azaltabileceğine işaret etti. Banka, yuanı desteklemek için 25 seans üst üste günlük referans kuru beklenenden güçlü bir seviyede belirlemişti. Bazı analistler zayıf yuan'ın ihracata etkisi ve ekonomi için destekleyici olması nedeniyle bankanın yuan'ın değer kaybına çok müdahil olmayacağını belirtiyor.

Yuan için bazı kurumlar da bu hafta olumsuz görüşler paylaştı. Morgan Stanley para biriminin dolara karşı yıl sonunda 7,3 olacağını öngörürken United Overseas Bank gelecek yıl ortası için yuan tahminini 7,1'den 7,25'e çekti.

Yuan'daki değer kaybı nedeniyle Çin Merkez Bankası'nın gevşeme politikasını yıl sonuna kadar öteleyebileceği belirtiliyor. Ağustos ayında sürpriz indirime giden banka bu ay politikasında değişikliğe gitmemişti. Bloomberg Economics Çin Merkez Bankası'nın gevşek para politikasını sürdürmesini bekliyor.