Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Paladyumun olağanüstü rallisi, bu hafta üst üste kırılan bir dizi rekorun ardından alarm zillerinin çalmasına neden oluyor.

Otomobillerin çevre kirliliğini önleyen parçası olan katalitik konvertörlerin üretiminde de kullanılan paladyum bu yıl istim üstünde ve yavaşlama işaretleri göstermiyor. Perşembe günü, metal ons başına 2,395.71 dolar ile bir kez daha tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı ve bu hafta yüzde 11 yükselerek Ocak 2017'den bu yana en büyük haftalık kazancına yöneldi.

Paladyumda görülen bu kazançlar, arz tarafındaki sıkışık koşulların rahatlama olasılığının düşük olduğunu söyleyen deneyimli piyasa gözlemcileri için bile şaşırtıcı. Önemli bir paladyum üreticisi olan Güney Afrika, Kasım ayında "platin grubu metal" üretiminde sert bir düşüş olduğunu bildirdi. Yukarı yönlü ortam, ABD ve Çin arasında imzalanan ticaret anlaşması ve tekarlanma ihtimali düşük olmasına karşın Avrupa'da geçen ay görülen rekor otomobil satışlarından da destek buşdu.

Commerzbank AG analisti Carsten Fritsch, "Dinamikler çok güçlü. Kimse bana bunun sadece temel göstergeler olduğunu söyleyemez," dedi ve "Bu durum halihazırda bir balon halini alıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. (ANZ), paladyumdaki yükselişin aynı zamanda arz azalırken, Çin'in emisyon kurallarını daha da sıkılaştırmasının etkisi ile talepte görülen güçlü artıştan da kaynaklandığını belirtti. Banka, paladyumun platinin iki katı fiyatla satıldığını ve bu durumun otomobil üreticilerini platini ikame olarak kullanmaya teşvik edebileceğini ve buna bağlı olarak platin fiyatlarının paladyumu yakalayabileceğini ifade etti.

ANZ stratejistleri Daniel Hynes ve Soni Kumari, 17 Ocak tarihli raporlarında, "Otomotiv sektöründeki ılımlı toparlanma ve bunun yanında sıkılaştırılan emisyon kuralları 'platin grubu metallere' destek sağlamalı," dedi ve "Ancak bu yılki etkileyici ralliden sonra paladyumda bir geri çekilme mümküm" şeklide görüş bildirdi.

Spot paladyum Cuma günü yüzde 1.4 yükselerek Londra saati ile 5:55'te ons başına 2,346.52 dolara tırmandı. Metal, 2019 yılındaki yüzde 54'lük çıkışın ardrından bu yıl yüzde 21 daha yükseldi.

Kardeş metal platin, Perşembe günü ons başına 1,041.71 dolar ile yaklaşık 3 yılın en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 1 tırmanarak 1,014.87 dolara geldi. Diğer değerli metallerden altın yüzde 0.2 yükselirken, gümüş yüzde 0.6 değer kazandı.

Paladyumun teknik göstergeleri ise satış işareti veriyor. Bazı analistler keskin ve kısa süreli bir düşüş bekliyor. Metalin 14 günlük RSI göstergesi şimdi 90 seviyesinin üzerinde.