Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC + koalisyonunun taahhüt ettikleri üretim kısıntılarına rekor ölçüde uydukları bir dönemde Libya ve Venezuela'da arz aksaklıklarının meydana gelmesi sonucu 2016'dan bu yana en uzun haftalık kazanç serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta fazla değişmedi ve bu haftayı yüzde 1.1'lk kazançla geçmeye hazırlanıyor. Libya'da çatışmanın taraflarından biri olan Khalifa Haftar'a bağlı güçler, sekiz yıldır süren kargaşayı sonlandırmak amacıyla gerçekleştirilmesi planlanan uluslararası barış konferansının yapılacağı Tripoli'ye çok yaklaştı. Öte yandan OPEC, üretiminin Mart ayında, planlanan kısıntıların yanında Venezuela'daki kriz ile birlikte arzın daha da azalması sonucu sert düştüğünü kaydetti ve piyasanın önümüzdeki aylarda daha da sıkışabileceğini işaret etti.

Ham petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının planlanan üretim kısıntılarına uyması ve Venezuela, İran ve Libya gibi diğer OPEC üyelerindeki arz aksaklıklarının etkisi ile bu yıl yüzde 40'ın üzerinde yükseldi. Arz şimdilerde daha da sıkışırken, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel ekonomiye yönelik tehditlerin sürmesinden dolayı talep tahminlerini düşürebileceğini kaydetti.

Seul'de HI Investment & Futures Corp. emtia analisti Sungchil Will Yun, "Piyasa dikkatini, Libya, Venezuela ve İran'da süren arz riskleri üzerinde tutmaya devam ediyor, zira bu durum şu anda petrolde rallinin sürmesini sağlıyor," dedi ve "Petrol fiyatlarının biraz daha yükselebilmesi için, piyasanın küresel ekonominin sağlıklı olduğuna kanaat getirmesi gerek. Zira böylelikle enerji talebine destek sürecektir" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 21 sent ya da yüzde 0.3 yükselerek varil başına 63.79 dolara çıktı. Fiyatlar Perşembe günü yüzde 1.6 ile 1 Mart'tan bu yana en büyük düşüşü gerçekleştirerek 63.58 dolardan kapandıktan sonra üst üste altıncı haftayı da kazançla geçmeye yöneldi.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 17 sent yükselerek varil başına 71 dolara çıktı. Fiyatlar bu hafta yüzde 0.9 yükseldi ve yükselişini üçüncü haftaya taşıdı. Kontrat Perşembe günü yüzde 1.3 düşerek 70.83 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Haziran vadeli WTI'a kıyasla 7.13 dolar primli işlem gördü.