Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, büyük üreticilerin üretim kısıntıları ve tüketimin koronavirüsten dolayı talepte görülen tarihi çöküşün ardından toparlanması ile birlikte piyasanın yavaş bir şekilde yeniden denge kazanması sonucu üst üste üçüncü haftayı da kazançla geçmeye hazırlanıyor.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Perşembe günü bir ayı aşkın süredir ilk defa varil başına 27 dolar seviyesinin üzerinde kapandıktan sonra bu hafta yaklaşık yüzde 14 yükseldi. Çin'de sanayi üretimi Nisan ayında salgının başlamasından bu yana ilk kez artış gösterdi ve bu durum, hükümetin teşvik çabalarından destek alan ekonomik toparlanmayı işaret ediyor. Öte yandan, Suudi Arabistan, OPEC ve ortaklarının üretimi günlük yaklaşık 10 milyon varil düşürmesi ile birlikte, ABD, Avrupa ve Asya'daki müşterilerine petrol sevkiyatını azalttı.

Petrol, fiyatların sıfır seviyesinin altına düşüren sert satış dalgası ve talepte virüs öncesi seviyelere dönüş yolunun uzun ve belirsiz olması ile birlikte bu yıl yüzde 50'den daha fazla düştü. OPEC bu hafta, yılın ikinci çeyreği için petrol piyasası konusunda karamsar bir değerlendirme yayımladı ve ABD merkez bankası Fed uzun sürebilecek bir ekonomik gerileme uyarısında bulundu. Ancak petrol piyasasının yeniden dengeye kavuşmasına yönelik çabalar işe yarıyor görünüyor.

Uluslararası Enerji Ajanası (IEA) küresel petrol piyasalarının görünümünün "bir miktar iyileştiğini" kaydederken, Goldman Sachs Group Inc. ve BP Plc benzin kullanımının artmakta olduğunu belirtti. OPEC + koalisyonu, Petro-Logistics'e göre, bu ayın ilk 14 gününde üretimi günlük yaklaşık 6 milyon varil azalttı.

Singapur'da Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "Piyasa bekleyişleri, Nisan ayının sonundan bu yana temkinli olarak yapıcıya döndü ve virüsün tekrar yayılması konusunda önemli sorunlar çıkmazsa, bu durumun sürmesini bekliyorum," dedi ve "Talep beklentileri, gözlerin sinirli bir şekilde ekonomilerin nasıl yeniden açılacağına çevrilmesi ile birlikte kırılgan kalmayı sürdürecek" değerlendirmesinde bulundu.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Perşembe günü yüzde 9 yükseldikten sonra, yüzde 2.1 değer kazanarak Londra saati ile 07:50'da varil başına 28.15 dolara çıktı. Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, önceki seansta yüzde 6.7 tırmandıktan sonra yüzde 2.7 yükselerek varil başına 31.98 dolara ulaştı.