Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de hm petrol stoklarındaki sürpriz artış ve küresel talep görünümüne ilişkin artan endişelerle birlikte kayıplarını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 3.3 düştükten sonra yatay seyretti. ABD'de ham petrol stokları geçen hafta 1.58 milyon varil arttı. Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanına göre stokların 2.5 milyon varil azalması bekleniyordu. Almanya ve Çin'den gelen zayıf ekonomik veriler piyasalardaki olumsuz havaya katkıda bulunurken, ABD Hazine tahvil getiri eğrisinin yakından izlenen kısmının terse dönmesi resesyon korkularını artırdı.

Petrol bu ay, ABD-Çin ticaret savaşı ve ABD'de rekor zirve yakınlarında seyreden petrol üretiminin talep görünümünü olumsuz etkilemesinin ardından yüzde 6 civarında düştü. Ham petrol Çarşamba günü, ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizinin 2007'den bu yana ilk kez iki yıl vadeli tahvillerin faizinin altına inmesi ile birlikte, risk varlıklarındaki küresel satış dalgasına dahil oldu.

Singapur'da VM Markets Ltd. idari ortağı Stephen Innes, "Tahvil piyasalarında resesyon alarm zilleri çalıyor," dedi ve "ABD'de ham petrol stoklarındaki artış da bu olumsuz tabloya ek oluşturdu" değerlendirmesinde bulundu.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WYTI), Nymex piyasasında, 1 sent yükselerek, Londra saati ile 07:38'de varil başına 55.24 dolara çıktı. Fiyatlar erken saatlerde yüzde 1 kadar düştü. Kontrat Çarşamba günü 1.87 dolar düşerek 55.23 dolardan kapandı ve dört günlük kazancını durdurdu.

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 16 sent ya da yüzde 0.3 düşerek varil başına 59.32 dolara geriledi. Kontrat Çarşamba günü yüzde 3 düştü ve dört gün süren rallisini sonlandırdı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ekim vadeli WTI'a kıyasla 4.05 dolar primli işlem gördü.