Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektör verilerinin stokların arttığını işaret etmesinin, Amerika2nın İran'ın petrol ihracatını durdurmaya yönelik önlemlerinin etkisini kısmen gidermesi ile altı ayın en yüksek seviyesinden geriledi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki seansta yüzde 3.6 yükseldikten sonra yüzde 0.7 kadar düştü. Özel sektör tarafından fonlanan Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) Salı günkü verilerine göre, ham petrol stokları geçen hafta 6.86 milyon varil arttı. Öte yandan, Suudi Arabistan'ın ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını sıkılaştırmasına temkinli bir tepki vermeyi planladığı ve İran'ın ihracatındaki gerçek düşüşleri görene kar arz tarafından kayda değer bir değişikliğe gitmeyeceği kaydediliyor.

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan öncülüğünde aralarına Rusya'nın da bulunduğu koalisyonun küresel arz bolluğunu gidermek için üretim kısıntılarına gitmesi ile birlikte 2009'dan bu yana en iyi çeyrek dönem performansını gerçekleştirmesinin ardından, yükselişini daha da sürdürdü. Venezuela, Libya be Nijerya gibi Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) bazı üyelerindeki aksaklıklar da, ABD'nin 2 Mayıs'ta sona erecek İran petrolüne yönelik yaptırımlara sağlanan ayrıcalıkları uzatmama kararı ile artan arz sorunlarını daha da artırıyor.

Seul'de HI Investment & Futures Corp. emtia analisti Sungchil Will Yun, "ABD stoklarındaki artış işareti petroldeki ralliyi yavaşlatıyor," dedi ve "Petrolün Suudi Arabistan ve ortaklarının, üretim artışı işaretlerini vermenin de ötesine geçerek, üretimi nasıl artıracaklarına ilişkin detaylar ortaya çıkana kadar sakin seyretmesi bekleniyor" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 43 sent düşerek varil başına 65.87 dolara kadar indikten sonra Singapur saati ile 12:01'de 65.92 dolara geldi. Fiyatlar önceki iki seansta 2.30 dolar yükselerek Salı gününü 66.30 dolar ile 29 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesinden kapadı.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 39 sent düşerek varil başına 74.12 dolara indi. Kontrat haftanın ilk iki gününde yüzde 3.5 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 8.19 dolar primli işlem gördü.