Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektör verilerinin ülkede ham petrol stoklarının azaldığını işaret etmesi ve OPEC + koalisyonunun gelecek ayki arz artışının daha önce beklenenden daha az olabileceğine ilişkin işaretlerle birlikte hafifçe yükseldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 0.5 yükselişle kapandıktan sonra varil başına 40.50 dolar civarında seyretti. ABD'de özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) verilerine göre, ham petrol stokları geçen hafta 8.32 milyon varil azaldı. Eğer Çarşamba günü açıklanacak olan resmi veriler de bunu teyit ederse, ABD'de ham petrol stokları Aralık ayından beri en büyük düşüşünü gerçekleştirmiş olacak ve arz bolluğunun azalmakta olduğunu işaret edecek.

OPEC + koalisyonu, bazı delegelerin bildirdiğine göre, önceki aylarda taahhüt ettikleri miktarlarda üretim kısıntısına gitmeyen üyelerden Ağustos ve Eylül aylarında düşük üretim yaparak bu açıklarını kapatmalarını isteyecek. Planlanan arz artışının piyasa üzerindeki etkisini azaltabilecek bu teklif, Çarşamba günü grubun bakanlar düzeyindeki izleme komitesinde görüşülecek.

Ham petrol fiyatları, azalan arz ve talepteki toparlanmanın, halen dünyanın bir çok kısmında kontrol altına alınamayan koronavirüs pandemisinin getirdiği tedirginlikle dengelenmesinden dolayı bu ay varil başına 40 dolar civarında dar bir bantta seyretti. ABD'nin Salı günü Hong Kong'un ayrıcalıklı statüsüne son vermesi ile birlikte Washington ile Pekin arasında daha da kötüleşen ilişkiler de küresel ekonomik görünümü olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "OPEC + koalisyonunun arz kısıntılarını azaltması zaten fiyatlanmış durumda ve bu nedenle piyasada fazla etkili olmuyor," dedi ve "Petrol muhtemelen bu seviyelerde bir süre daha kalacak, ancak virüs durumunun daha da kötüleşmesi durumunda fiyatlarda aşağı yönlü risk var" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, yüzde 0.5 yükselerek Londra saati ile 07:26'da varil başına 40.47 dolara çıktı. Kontrat 8 Temmuz'da 40.90 dolar ile 6 Mart'tan beri en yüksek kapanışını gerçekleştirmişti.

Eylül vadeli Brent petrol, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Salı günü yüzde 0.4 yükseldikten sonra yüzde 0.5 tırmanarak varil başına 43.10 dolara ulaştı. Küresel gösterge Brent'te 3 ay vade farkı 64 sent contango durumunda (yakın vadeli fiyatların uzun vadelilerden daha düşük olması). Bu fark Pazartesi günü 70 sent seviyesindeydi. Piyasadaki bu contango durumu arz fazlasına ilişkin halen endişe olduğunu ancak bu endişenin hafifçe azaldığını işaret ediyor.