Bloomberght
Bloomberg HT Enerji Petrol arz bolluğunun talep iyimserliğine ağır basması ile düştü

Petrol arz bolluğunun talep iyimserliğine ağır basması ile düştü

Petrol fiyatları, arz bolluğuna ilişkin iyimserliğin talepteki küçük toparlanma işaretlerini bastırması sonucu düştü

Giriş: 04 Mayıs 2020, Pazartesi 08:20
Güncelleme: 04 Mayıs 2020, Pazartesi 08:20

Petrol fiyatları, üç gün süren yükselişin ardından, talepteki görülen küçük çaplı iyileşmelerin arz bolluğuna ilişkin endişelerce bastırılması ve petrol destekli borsa fonlarından kaçışların da piyasadaki havayı olumsuz etkilemesi ile birlikte düştü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, tüketimde artış olduğuna ilişkin ilk işaretler ve üretim kısıntılarının başlamasının etkisi ile son bir ayın ilk haftalık kazancını gerçekleştirmesinin ardından yüzde 3 düşerek varil başına 19 dolar civarına indi. Piyasadaki pozitif hava, fiyat savaşında ateşkese varılsa bile ülkelerin petrol pompalamaya devam etmeleri ile birlikte OPEC üretiminin Nisan ayında yaklaşık 30 yılın en büyük artışını gerçekleştirdiğini gösteren Bloomberg anketinin ardından bozuldu.

Fiyatların yeniden sıfır seviyesinin altına düşebileceğine ilişkin korkular da yatırımcıları caydıran bir unsur olarak ön plana çıkıyor. Hong Kong'da 500 milyon dolar bütüklüğündeki bir petrol borsa fonunun (ETF) yöneticisi, aracısının ham petrol vadeli kontrat varlıklarını artırmasına izin vermediğini söyledi. En fazla izlenen emtia endeksinin arkasındaki kuruluş olan S&P Global Inc., Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI) kontratlarını Ağustos vadelilerle değiştireceğini açıklarken, United States Oil Fund LP Temmuz kontratlarındaki varlıklarını yarıya indireceğini kaydetti.

Bazı piyasalarda petrol tüketimindeki sert düşüşün artık taban yapmış olabileceğine ilişkin işaretler görülürken, traderlar talebin koronavirüs öncesi seviyelere dönmesinin bir yılı aşabileceğini ve belki de daha uzun sürebileceğini düşünüyorlar. Mart ve Nisan aylarında meydana gelen yoğun petrol bolluğu da, akaryakıt kullanımında artış olsa bile, fiyatları baskı altında tutmaya devam edecek. Öte yandan, ABD ve Çin arasında koronavirüsten dolayı artan gerilim küresel ekonominin toparlanması için bir tehdit oluşturuyor.

Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "Koronavirüs dolayısıyla kapanan ekonomilerin yeniden açılması merkez konumunu sürdürecek ve ABD'nin son haftalık stok ve talep verileri de piyasanın havasının şekillenmesinde kilit rol oynayacak," dedi ve "ABD'nin Çin ile gerilimi artırması da piyasa üzerinde baskı oluşturuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Haziran vadeli WTI, Nymex piyasasında yüzde 3.4 düşerek Singapur saati ile 12:02'de varil başına 19.10 dolara indi. Kontrat önceki beş seansta toplam yüzde 17 ralli yaptı ve son bir ayın ilk haftalık kazancını gerçekleştirdi.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, geçen hafta yüzde 23 değer kazandıktan sonra yüzde 0.2 düşerek varil başına 26.40 dolara çekildi. Dünya fiziki petrol akışının üçte ikisinin göstergesi olan Dated Brent, S&P Global Platts'ten gelen fiyatları izleyen traderlara göre, Cuma günü 19.36 dolar seviyesindeydi.