Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarındaki sürpriz düşüş ve OPEC'in üretimindeki gerilemenin küresel ekonominin zayıflamakta olduğuna ilişkin işaretlere ağır basmasının ardından altı günlük düşüşünü durdurdu.

Vadeli petrol kontratları, 23 Eylül'den sonra yüzde 8.6 düştükten sonra yüzde 1.2 kadar yükseldi. Sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) verilerine göre, ABD'de ham petrol stokları geçen hafta 5.9 milyon varil düştü. Çarşamba günü Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) açıklayacağı resmi rakamların, Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerine göre, artış göstermesi bekleniyor.

Ham petrol fiyatları şimdi, Suudi Arabistan'a düzenlenen ve ülke üretiminin geçici olarak yüzde 50 azalmasına yol açan 14 Eylül'deki saldırılar öncesindeki seviyelerinin altında. Saldırılar Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) günlük üretimini geçen ay 28.3 milyon varile düşürdü. Öte yandan ABD'de imalat sektörü göstergesinin 10 yılın en düşük seviyesine inmesi, talep görünümüne ilişkin kötümserliğin artmasına yol açtı.

Singapur'da Vanda Insights kurucusu Vandana Hari, "API'nin verilerine göre ham petrol stoklarındaki sürpriz ve büyük çaplı düşüşten gelen destek, fiyatlarda son iki haftada görülen düşüş dikkate alındığında, şimdiye dek, göreceli olarak ılımlıydı," dedi ve Fiyatların yönü ve hareketin boyutunun, bugün açıklanacak IEA verileri ile teyit edilmesi gerekececeği değerlendirmesinde bulundu.

Kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 59 sent ya da yüzde 1.1 yükselerek Singapur saati ile 11:59'da varil başına 54.21 dolara çıktı. Kontrat üçüncü çeyrekte yüzde 7.5 düştükten sonra Salı günü yüzde 0.8 aşağıda kapandı.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Salı günü yüzde 3.1 düştükten sonra 40 sent ya da yüzde 0.7 yükselerek varil başına 59.29 dolara ulaştı. Küresel gösterge Brent petrolü, Aralık vadeli WTI'a kıyasla 5.22 dolar primli işlem gördü.