Advertisement
HABERLER ABONE OL

Petrol, Suudi Arabistan’ın fiyatları artırmasının ardından yükseldi. Yayılmaya devam eden Omikron varyantına rağmen yapılan artış hamlesinin talep rakamlarındaki genel görünümün getirdiği özgüvenle yapıldığı düşünülüyor.

Vadeli petrol fiyatları New York piyasasında yüzde 2’nin üzerinde artarak 68 dolar civarında seyrediyor. Suudi Arabistan’ın Asya ve ABD’deki müşterileri için aldığı fiyat artış kararı, OPEC+’nın Ocak ayı için üretimini artıracağını açıklamasından birkaç gün sonra geldi.

Petrol, Omikron varyantının yeni seyahat kısıtlamalarına neden olması sonrası enerji talebinde düşüş olabileceği endişeleriyle 2018’den beri en uzun süreli düşüşü olan 6 haftalık kayıp serisine son verdi. Ocak ayında piyasaya daha fazla petrol sürme kararı alan OPEC+, bu kararını herhangi bir zaman diliminde değiştirme haklarını saklı tuttuklarının altını çizerek fiyatlara bir taban seviyesi oluşturmuşlardı.

“Bugün piyasayı yönlendiren Suudilerin fiyat artış hamlesi oldu” diyen ING Groep NV Emtia Stratejileri Başkanı Warren Patterson, Ocak ayı için yapılacak üretim artışı, Omikron belirsizliği ve 2022 ilk çeyreğinde daha sağlıklı arz talep dengesi olan bir piyasa beklentisi olduğu düşünülünce yapılan artışın biraz garip olduğunu belirtti.

Ocak vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında yüzde 2,2'lik artışla 67,72 dolara yükseldi.

Şubat vadeli Brent Petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 1,9'luk artışla 71,22 dolara yükseldi.