Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD Körfez Sahili'nde art arda patlayan kasırgaların, Asya ve Avrupa’daki koronavirüs vakalarının artış sinyalleriyle azalan üretimi dengelenmesi sonrasında, art arda üçüncü haftayı da kazançla geçmesinin ardından yatay seyretti.

Ekim vadeli petrol kontratları, New York piyasasında, Cuma günü yaklaşık %1.1 düştükten sonra varil başına 42 dolar civarında işlem gördü. ABD Meksika Körfezi'ndeki petrol üretiminin, pazar öğleden sonra bölgeye yaklaşan iki kasırganın gelişine önlem olarak %60’ı durduruldu. Farklı yönlerden yaklaşan Marco ve Laura adındaki kasırgalar, milyarlarca dolar zarara yol açma potansiyeline sahipler.

Dünya genelinde hükümetlerin çoğu ekonomilerini açmak ve Kovid-19’un yayılımını engellemek arasında ince bir çizgide yürüyor. Pandemi ABD’de plato yaparken, Avrupa ve Asya ülkelerinde yeniden canlanmaya başladı.

ABD gösterge ham petrol vadelileri bu ay, ülkede ham petrol ve benzin üretiminin düşmesi ve talebin geri döndüğüne ilişklin işaretlerle birlikte, kademeli bir şekilde yükseldi. Sondaj şirketlerinin New Mexico ve Batı Teksas’ın Permian Basin bölgesinde geçen hafta fazladan 10 adet kuyu açması bu yıl görülen en büyük üretim hareketliliği oldu.

Commonwealth Bank of Australia emtia analisti Vivek Dhar, “Petrol fiyatlarını frenleyen şey ABD üretiminin nasıl bir performans göstereceği” dedi ve “Kasırgaların fiyatlar üzerindeki etkisi pozitif, ancak bunlar geçici. Fakat ABD’nin artan kuyu sayıları atıl kapasitenin geri dönebileceğini ve bunun herhangi bir fiyat artışını karşılamaya yeterli olduğunu tekrar teyit etti" değerlendirmesinde bulundu.

Ekim vadeli Batı Teksas Petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Singapur saatiyle 11:47’de %0.1 düşerek varil başına 42.31 dolara geriledi.

Ekim vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, Cuma günü %1.2 düştükten sonra çok fazla değişim göstermeden varil başına 44.34 dolar seviyelerinde kaldı..

Brent petrol ve WTI arasındaki fark 2.02 dolara kadar düşerek, 27 Temmuz'dan bu yana kapanış bazında en düşük seviyeye yaklaştı.