Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, iki gün süren düşüşünün ardından, yatırımcıların dikkatlerini dünyanın önde gelen üreticileri tarafından tartışılan üretim kısıntılarının koronavirüs kaynaklı talep çöküşünü telafi edip etmeyeceğine çevirmeleri ile birlikte yükseldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki seansta değerinin yaklaşık altıda birini yitirdikten sonra yüzde 6 civarında yükselerek varil başına 25 dolara yaklaştı. Suudi Arabistan ve Rusya, temsilcilerden birinin göre günlük 10 milyon varile çıkabileceğini söylediği küresel üretim kısıntısı için anlaşmaya varmaya çalışıyor. Bu rakam, OPEC'in bu çeyrekte günlük 11.9 milyon varil olacağını tahmin ettiği talep daralmasının biraz altında kalıyor.

Görüşmelerde yer alan bazı temsilcilere göre, dünyanın en büyük petrol üreticisi ABD'nin de bu işbirliğine bir şekilde katılmasına ihtiyaç duyulacak. Ancak Salı günü açıklanan ABD'nin ham petrol üretiminde bir düşüş olacağına yönelik tahmin Riyad ve Moskova'yı tatmin etmeye yetebilir. Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), ABD'de üretimin 2020 yılında ortalama günlük 11.76 milyon varil olacağı tahmininde bulundu. Kuruluşun önceki tahmini 12.99 milyon varil düzeyindeydi.

ABD Başkanı Donald Trump, Fox News'a yaptığı değerlendirmede, Suudi Arabistan ve Rusya liderleri ile konuştuğunu ve devam eden küresel petrol müzakerelerinin "sonuca varmasını" beklediğini söyledi. Ancak sektör danışmanlık şirketi FGE bu konuda o kadar da iyimser değil. Kuruluş, riskin büyük ölçüde anlaşma olmaması yönünde eğilim gösterdiğini kaydetti. FGE, 7 Nisan tarihli notunda, yalnızca günlük 10 ila 15 milyon varil olan beklenti aralığının üst sınırına yakın bir yoğun üretim kısıntısı ile dengesizliğin çözümüne yaklaşılabileceğini kaydetti.

OPEC + koalisyonunun toplantısı Perşembe günü Viyana saati ile öğleden sonra gerçekleştirilecek. Bundan bir gün sonra ise G-20 ülkelerinin enerji bakanları konuyu görüşecek. Eğer anlaşmaya varılamazsa ya da anlaşma fiyatlarda bu yıl görülen sert düşüşü durduramazsa, durum daha da kötüye gidebilir. Fed'in Kansas City branşının düzenlediği bir ankete göre, eğer petrol fiyatları varil başına 30 dolar yakınında kalırsa, ABD'de üreticilerin yaklaşık yüzde 40'ı bu yıl iflas tehlikesi ile karşı karşıya kalacak.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "Günlük 10 milyon varillik bir kısıntı önemli olacak ve fiyatlara bir miktar destek sağlayacak," dedi ve "Ancak ABD'nin katılımı olmazsa, diğer üreticiler üretimi bu boyutta kısma konusunda güçlü bir istek duymayabilirler" değerlendirmesinde bulundu.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, yüzde 5.5 yükselerek Singapur saati ile 10:28'de varil başına 24.94 dolara çıktı. Fiyatlar Pazartesi ve Salı günü toplam yüzde 17 düştü.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, haftanın ilk iki günü yüzde 7 düştükten sonra yüzde 2.4 tırmanarak varil başına 32.64 dolara ulaştı. Küresel gösterge Brent petrolü, aynı vadeli WTI'a kıyasla 2.70 dolar primli işlem gördü.