Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, İran'ın en güçlü generallerinden birine düzenlenen suikastın ardından ABD ve İran arasında artan gerginliğin etkisi ile varil başına 70 dolar üzerindeki güçlü yükselişini sürdürüyor.

Vadeli petrol kontratları Pazartesi günü, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Suudi Arabistan'daki askeri üsler ve enerji tesisleri yakınlarına füze saldırıları riskinin arttığı uyarısında bulunmasının ardından yüzde 3 daha yükseldi. Fiyatlar, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'ın "bir şey yapması" durumunda misillemede bulunacağı tehdidini yinelemesi ve OPEC'in ikinci en büyük üreticisi Irak'ın ABD güçlerini ülkeden çıkmaya zorlaması durumunda ağır yaptırımlar uygulayacaklarını kaydetmesinin ardından daha da güçlendi.

Petroldeki sert yükseliş, Washington ve Tahran arasındaki sert söz düellosunun daha geniş çaplı bir anlaşmazlığın dünyanın en önemli petrol bölgesinde arz aksaklığına neden olabileceği endişelerini artırmasından dolayı devam ediyor. Ham petrol en son Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine saldırı düzenlendiği ve bunun sonucu küresel üretimin yüzde 5 azaldığı Eylül ayından bu denli yükselmişti.

Trump, İran'ın general Kasım Hüseyni'nin öldürülmesine karşılık misillemede bulunursa bu ülkeyi "orantısız bir güçle" vurmaya ve 50'den fazla hedefe saldırı düzenlemeye hazır olduklarını söyledi. İran ise buna karşılık, ABD ile "görülecek bir hesapları" olduğunu ve uranyum zenginleştirme konusunda artık sınırlara uymayacaklarını kaydetti.

Bethesda, Maryland'da Rapidan Energy Group başkanı Bob McNally, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, İran'ın petrol tankerlerine ve tesislerine saldırı düzenlemesini beklediğini söyleyerek, "Ham petrolün fiyatlayacağı biraz daha risk var," dedi ve "İran'ın misilleme planlayıp bunu uygulaması ile birlikte, petrol fiyatları Brent petrolünde 70'li dolarları aşıp 80 dolara yaklaşacak" değerlendirmesinde bulundu. McNally, Başkan George W. Bush döneminde Beyaz Saray'da petrolden sorumlu yetkiliydi.

Brent vadeli kontratları Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 2.14 dolar ya da yüzde 3.1 yükselerek Londra saati ile 05:41'de varil başına 70.74 dolara çıktı. Kontrat Cuma günü yüzde 3.6 yükselmişti. Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında yüzde 2 yükselerek varil başına 64.29 dolara ulaştı.