Advertisement
ENERJİ ABONE OL

(15:55'te güncellendi)

Petrol fiyatları, OPEC + koalisyonunun ham petrol piyasasındaki sert düşüşü durdurmak için gelecek hafta acil toplantıya gitmeyi planlaması ve küresel üretimde günlük 10 milyon varillik indirime gidilmesinin konuşulması ile birlikte Londra'da yüzde 16'dan fazla yükseldi.

Koalisyon üyeleri Pazartesi günü video konferans yoluyla görüşecek. Temsilcilere göre, toplantı, sadece Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarına değil aynı zamanda tüm üreticilere açık olacak, ancak toplantıya kimlerin iştirak edeceği belli değil.

Temsilcilerden biri, günlük 10 milyon varil küresel üretim kısıntısının gerçekçi bir hedef olduğunu söyledi.

Olası üretim kısıntısı ilk ABD Başkanı Donald Trump tarafından Perşembe günü dile getirildi. Trump, Twitter yoluyla yaptığı açıklamada, Rusya ve Suudi Arabistan'ın 10 milyon varil üretim kısıntısına gidebileceğini söylemiş ve bunun sonucu petrol fiyatlarında çok güçlü bir yükseliş meydana gelmişti. Ancak bu miktarın bazı traderlarca talepte beklenen günlük 35 milyon varillik düşüşün yanında oldukça küçük kalmasından dolayı, petrol bu kazancının bir kısmını geri vermişti.

Öte yandan Citigroup Inc. ve Goldman Sachs Group Inc., herhangi bir üretim kısıntısı anlaşmasının, talepte koronavirüs önlemleri dolayısıyla görülen çöküş dikkate alındığında, çok küçük ve çok geç olacağını kaydediorlar.

Investec emtia müdürü Callum Macpheson, "Piyasanın böylesine olağanüstü bir durumla karşı karşıya bulunduğu ve koordineli bir adıma ihtiyaç duyulduğuna ilişkin nihayet ortak bir görüş oluşmuş görünüyor," dedi ve "OPEC + koalisyonunun ortak bir noktada anlaşmasının ne kadar zor olduğu dikkate alındığında, ABD ve diğer ülkelerle nasıl başarılı bir koordinasyon oluşturacaklarını bekleyip göreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Brent petrolü New York saati ile 08:46'da 4.26 dolar yukarıda varil başına 34.20 dolar seviyesinde seyrediyordu.

Batı Teksas petrolü (WTI) ise 2 79 dolar ya da yüzde 11 yükselerek varil başına 28.11dolara tırmandı.