Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcıların Rusya'nın OPEC'in koronavirüsten dolayı talebin çökmesinin etkilerini giderebilmek için daha derin ve daha uzun üretim kısıntılarına gidilmesi teklifine yanıtının beklenmesi ile birlikte, iki yılı aşkın sürenin en düşük kapanışını gerçekleştirmesinin ardından düşüşünü sürdürdü.

Brent petrolü Perşembe günü, OPEC bakanlarının Rusya'yı yıl sonuna dek günlük 1.5 milyon varil üretim kısıntısına gitmeye ikna etme çabalarının ardından 2017 yılının ortasından bu yana ilk kez 50 doların altında kapandı. Kartel üyeleri, Rusya'nın bu teklife katılmaması durumunda koalisyonun üretim kısıntılarının hep birlikte çökeceği uyarısında bulundu. OPEC Genel Sekreteri Mohammad Barkindo, daha uzlaşmacı bir dil kullanarak, Rusya'nın koalisyona taahhüdü konusunda şüphe duymamak için bir neden olmadığını söyledi.

Petrol bu hafta, dünyanın en büyük ihracatçılarının yaklaşık 40 yıldır petrol talebinin sadece 3 kez düşmesinin ardından dördüncü düşüş tehdidini getiren koronavirüs salgınına yönelik tedbirler konusunda tartışıyorlar. Virüs dünyanın en güçlü ekonomilerini, kısıtlanan sanayi faaliyeti ve seyahatlerin etkilerini giderebilmek için ortak bir teşvik paketi oluşturmaya ve borçlanma maliyetlerini düşürmeye zorluyor.

Oanda'nın kıdemli piyasa analisti Jeffrey Halley, "OPEC + koalisyonu, Rusya'nın muhalefeti dolayısıyla zamanında harekete geçemediği için tamamen hazırlıksız yakalanmış durumda," dedi ve "Şimdi kayıplarını giderme çabaları içindeler. Eğer koranavirüs durumu daha kötüye giderse, OPEC + koalisyonu bir kez daha üretimi kısmak zorunda kalacak" değerlendirmesinde bulundu.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 53 sent ya da yüzde 1.1 düşerek Singapur saati ile 12:05'te varil başına 49.46 dolara indi. Fiyatlar erken saatlerde yüzde 0.9 kadar yükselmişti. Kontrat Perşembe günü yüzde 2.2 düşerek 49.99 dolardan kapandı ve bu hafta yüzde 2.1 geriledi.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 46 sent ya da yüzde 1 düşerek varil başına 45.44 dolara geriledi. ABD gösterge petrol kontratı Perşembe günü yüzde 1.9 aşağıda kapandı ve bu hafta yüzde 1.5 yükseldi.