Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, haftasonu gerçekleştirilen saldırıların ardından, ilk gün rekor artış gerçekleştirdiği ve ardından kazancının yarısını geri verdiği dalgalı iki gün geçirdikten sonra, Suudi Arabistan'ın aksayan üretimi hızlı bir şekilde yerine koyacağına ilişkin işaretlerle istikrar kazandı.

Brent petrolü Salı günü sert düştükten sonra, Saudi Aramco'nun haftasonu hayati öneme sahip petrol işleme tesisinde hasara yol açan ve küresel enerji piyasalarını derinden sarsan drone saldırıları sonrası kapasitesinin yüzde 41'ine yeniden kavuştuğunu açıkladı. Küresel ham petrol göstergesi Brent, saldırılar sonrası 72 dolara yaklaştıktan sonra tekrar 65 dolar civarına geri döndü.

Devlete ait Aramco'nun bu duyurusu, hasara uğrayan Abqaiq rfinerisinde onarımın hızı ve süresi konusunda basında çıkan birbiriyle çelişkili haberlerin ardından geldi. Krallık'ın Cidde'de basın toplantısı ile piyasada güveni sağlamaya çalışmasına karşın, ham petrol fiyatları halen saldırı öncesine göre yüzde 8 yukarıda işlem görüyor.

Piyasada dikkatler ABD ve Suudi Arabistan'ın ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun arkasında İran'ın olduğunu iddia ettiği bu saldırılara nasıl tepki vereceğine çevrilmiş durumda. ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, Pentagon'un saldırılardan kimin sorumlu olduğuna ilişkin bir değerlendirme yapmaya hazırlandığını ve bunun kamuoyuna açıklanmasını umduğunu söyledi. Devlet televizyonunda çıkan bir habere göre, Suudi Arabistan İran'ın saldırılarda parmağı olduğuna ilişkin kanıtları açıklayacak

Sydney'de Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli emtia stratejisti Daniel Hynes, "Piyasa, şu anda bu jeopolitik riski fiyatlamadıkları dikkate alındığında, kendini açık bir şekilde bir sürprize hazırlıyor" dedi.

Aramco CEO'su Amin Nasser Salı günü yaptığı açıklamada, Abqaiq tesisinin şimdilerde günlük 2 milyon varil petrol işlediğini ve saldırı öncesi seviyeleri olan 4.9 milyon varile Eylül sonunda ulaşması gerektiğini Kaydetti. Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Salman, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in'e, Çarşamba günü Başkan'ın ofisinden yapılan açıklamaya göre, üretimin üçte ikisinin yerine koyulduğunu ve 10 gün içinde tam kapasiteye ulaşılacağını söyledi.

Piyasada aşağı yönlü havaya ek olarak, Amerikan Petrol Enstitüsü (API) verilerine göre, ABD'de ham petrol stokları 13 Eylül haftasında 592,000 varil arttı. Analistlerin beklentisi stokların söz konusu dönemde 2.25 milyon varil düşmesi yönündeydi. Çarşamba günü açıklanacak olan resmi veriler de API rakamlarını teyit ederse, stoklar dört haftadır süren düşüş serisini durdurmuş olacak.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 33 sent ya da yüzde 0.5 yükselerek Londra saati ile 07:31'de varil başına 64.88 dolara çıktı. Kontrat Pazartesi günü yüzde 14.6 yükseldikten sonra Salı günü yüzde 6.5 düştü.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü, Nymex piyasasında, 8 sent ya da yüzde 0.1 düşerek varil başına 59.26 dolara indi. Küresel gösterge Brent petrolü, aynı vadeli WTI'a kıyasla 5.72 dolar primli işlem gördü.

Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump, rafinerilerin ülkenin acil rezervlerini kullanmaya ihtiyaç duyacağını düşünmediğini söyledi. Trump Salı günü Air Force One'a binerken basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Buna ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum. Petrol çok fazla yükselmedi. Dünyada çok fazla petrol var" dedi.

Konu hakkında bilgiye sahip bir kaynağa göre, Aramco kayıp üretimin bir kısmını karşılayabilmek için atıl offshore petrol sahalarını devreye alıyor. Şirket bazı müşterilerinden farklı kalitede petrolü kabul etmesini istedi. Danışmanlık şirketi Rystad Energy A/S'ye göre, Krallık'ın elindeki petrol stokları ülkenin 26 günlük ihracatını karşılamaya yetecek düzeyde.