Advertisement
ENERJİ ABONE OL

(14:50'de güncellendi)

WTI petrolü, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile kısmi bir ticaret anlaşması imzalamasının ardından yaklaşık üç aydan bu yana ilk kez 60 dolar seviyesini aştı.

Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında ticaret anlaşmasına gidilmesi kırılgan görünümdeki küresel petrol talebini destekliyor.

New York'ta işlem gören vadeli kontratlar yüzde 1.4 tırmanarak Eylül'den beri ilk kez varil başına 60 dolar seviyesini aştı. ABD petrolü haftayı bir miktar yükselişle kapatmaya hazırlanıyor.

Konu hakkında bilgi sahibi kaynaklar birinci aşama ticaret anlaşmasının ABD'nin Çin ürünlerine yönelik 15 Aralık'ta uygulamaya başlamayı planladığı tarifeleri önlediğini belirtti.

Frankfurt'ta Commerzbank AG emtia araştırma birimi yöneticisi Eugen Weinberg, “Finansal yatırımcılar arasındaki risk iştahı ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmasından dolayı büyük bir ihtimalle yüksek kalacak. Yine de petrol piyasası, en azından yılın ilk yarısında, büyük bir arz fazlası riski ile karşı karşıya.

Nymex'te işlem gören Ocak vadeli WTI petrolü vadelileri yerel saat ile 06:48'de 82 cent artarak varili 60 dolara tırmandı. Londra'da işlem gören Şubat vadeli Bernt petrol kontratları yüzde 1.7 yükselişle varili 65.27 dolar oldu.

(14:50'de güncellendi)