Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD ile Çin'in ticaret görüşmelerinin programı konusunda anlaşmaya varamamasının talep kötümserliğini daha da artırması ve OPEC üreticilerinin Ağustos ayında bu yıl ilk kez üretimi artırdığını gösteren verinin ardından kayıplarını korudu.

Vadeli petrol kontratları Londra'da, Pazartesi günü yüzde 2.9 düştükten sonra yatay seyretti. Çinli ve Amerikalı yetkililer, konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, her iki taraftaki güven eksikliği ile birlikte, ticaret görüşmelerinin son turlarının ardından, tekrar bir araya gelmenin temel şartları konusunda anlaşmaya varamadı. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) ham petrol üretimi, Bloomberg'in anketine göre, grubun üretimi kısma çabalarına karşın, Ağustos ayında önceki aya göre yüzde 0.7 arttı.

Nijerya ve Suudi Arabistan, OPEC'in üretiminde bu ay görülen yükselişe en fazla katkıda bulunan ülkeler oldu. OPEC'in üretimi, kartel ve ortaklarının yılın başında üretim kısıntılarının yeni bir turunu başlatmalarından bu yana ilk kez artış gösterdi. OPEC, ABD ile Çin arasında şiddetlenen ticaret savaşının küresel talebi zayıflatması ve ABD'de üretimin artmaya deavm etmesi ile birlikte petrol fiyatlarını yükseltmeyi başaramıyor.

Singapur'da Vanda Insights kurucusu Vandana Hari, "ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığının kötüleşmesi petrol fiyatları üzerinde aşağı baskı yaratıyor," dedi ve "OPEC'in Ağustos ayında bu yılın ilk üretim artışını gerçekleştridiğine ilişkin haber de diğer bir baskı unsuru oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 2 sent düşerek Londra saati ile 07:30'da varil başına 58.64 dolara indi. Fiyatlar erken saatlerde yüzde 0.5 kadar düştü. Kontrat Pazartesi günü 1.77 dolar geriledi.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Cuma kapanışına göre 21 sent ya da yüzde 0.4 düşerek varil başına 54.89 dolara geriledi. Pazartesi seansında yapılan işlemler ABD'nin tatil nedeniyle kapalı olmasından dolayı kayıtlara Salı günü geçirilecek. Küresel gösterge Brent petrolü, Kasım vadeli WTI'a kıyasla 3.98 dolar primli işlem gördü.