Advertisement
ENERJİ ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump, büyük petrol üreticilerinden biri olan İran'a yönelik yaptırımların hafifletileceğinin işaretini vermesi ile fiyatlarda görülen sert düşüşten birkaç saat sonra Çin mallarına ek gümrük tarifesinin ertelemesinin etkisiyle gerçekleşen yükseliş ile birlikte petrol fiyatları üzerinde etkili olmaya devam ediyor.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 2.9 ile dört haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirdikten sonra yüzde 1 kadar yükseldi. Trump Çin mallarına ekstra gümrük tarifesi uygulanmasını iki hafta ertelediğini açıkladı ve bu açıklama küresel talebe ilişkin umutları artırdı. ABD Başkanı öte yandan, konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, bu ayın ilerleyen dönemlerinde İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşmeyi sağlama almak için Pazartesi günü Oval Ofis'te bu ülkeye yönelik yaptırımları daha ılımlı hale getirmeyi görüştü.

Petrol fiyatları, ABD ile Çin arasında süregelen ticaret savaşının küresel talep görünümünü olumsuz etkilemesi ile birlikte Nisan ayındaki zirvesinden yüzde 15 aşağıda seyrediyor. RBC Capital Markets, Beyaz Saray'ın şahin üyelerinden biri olan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın görevden alınmasının ardından yaptığı değerlendirmede, İran'a yönelik yaptırımların gevşetilmesi ile muhtemelen ilk çeyrekte üretimin günlük 700,000 varil artabileceği tahmininde bulundu.

Tokyo'da Mizuho Research Institute Ltd. kıdemli ekonomisti Jon Inoue, "Gümrük tarifesinin ertelenmesi Trump'ın Çin'den taviz koparabilmek için esnek olabileceğini ve Pekin'i her ne pahasına olursa olsun cezalandırmaya çalışmadığını işaret ediyor," dedi ve "OPEC ve ortakları piyasaya, İran'ın üretimi artırması durumunda üretim kısıntılarını derinleştireceğine ilişkin mesaj vermek durumunda kalacak" değerlendirmesinde bulundu.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 49 sent ya da yüzde 0.9 yükselerek Singapur saati ile 10:45'te varil başına 56.24 dolara çıktı. Kontrat Çarşamba günü 1.65 dolar düşerek 55.75 dolar ile 3 Eylül'den bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 45 sent ya da yüzde 0.7 değer kazanarak varil başına 61.26 dolara ulaştı. Kontrat Çarşamba günü 1.57 dolar düşüşle 60.81 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Kasım vadeli WTI'a kıyasla 5.09 dolar primli işlem gördü.