Advertisement
ENERJİ ABONE OL

(18:20'de güncellendi)

Petrol fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Perşembe günü Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ile telefonla yaptığı konuşmanın ardından, Suudi Arabistan ve Rusya'nın petrol üretimini yaklaşık 10 milyon varil düşürmelerini beklediğini söylemesi sonrası çok sert yükseldi.

Trump'ın bahsettiği bu kısıntı miktarının günlük bazda olup olmadığı açık değil, ancak bu açıklama Batı Teksas petrolü (WTI) fiyatının yüzde 35 kadar ve Brent petrolünün ise yüzde 47 kadar sıçramasına neden oldu. Trump daha sonra CNBC'ye yaptığı açıklamada bu miktarın 15 milyon varile çıkabileceğini kaydetti.

Bu hareket, Pekin'in devlet kuruluşlarına stratejik rezervleri için ucuz petrol alımı yapmaları talimatını vermesi ile fiyatların yükselmeye başlamasının ardından geldi.

ABD Başkanı'nın iyimserliğine karşın, Suudi Arabistan, Çarşamba günü yaptığı açıklamada rekor seviyede petrol pompalamakta olduğunu ve bu hafta tek bir günde yaklaşık 19 milyon varil petrol yüklemesi yaptığını kaydederek, piyasayı petrole boğma planlarından vaz geçmiş görünmüyor. Trafigura'nın petrol işlemleri eş başkanı Ben Luckock, koronavirüs salgınından dolayı tüm dünyada ekonomilerin kapanması ile birlikte talebin çöktüğünü, bu nedenle, söz konusu miktarın tüm enerji piyasasını sarsan bu acıyı dindirmeye yetmeyebileceğini söyledi. Aracı kurumlar, petrol talep kaybı tahminlerini günlük 35 milyon varile yükselttiler.

Luckock, Bloombert TV'ye yaptığı açıklamada, "Üretim kısıntılarının talepteki çöküşü telafi edeceği konusunda hiç umudumuz yok," dedi ve petrolün Nisan ayının ortalarına ya da sonuna dek yerden doğrulup kendine yuva bulmakta zorluk çekeceğini sözlerine ekledi.

Bu görüş, Goldman Sachs'ın bu hafta başında, ABD, OPEC + koalisyonu ve Kanada'dan gelebilecek üretim kısıntılarının halen talepteki tahmini günlük 26 milyon varillik kaybı karşılamayacağı ve fiyatlara sadece geçici bir destek verebileceği yolundaki değerlendirmesi ile uyumluydu.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 5.61 dolar yükselerek New York saati ile 10:58'de varil başına 30.35 dolara yükseldi. Kontrat açıklama sonrası yüzde 47 kadar tırmandı.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI) Nymex piyasasında 5.53 dolar değer kazanarak varil başına 25.84 dolara ulaştı.

 (18:20'de güncellendi)