Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ham petrol piyasa yapısı virüs salgınının küresel talebi vurduğu bir ortamda artan aşırı arz durumunu işaret etse bile, OPEC + koalisyonunun üretim kısıntılarını derinleştireceğine ilişkin iyimserliğe bağlı olarak yükseldi ve üst üste beşinci haftaya taşıdığı kaybını bir miktar azalttı.

OPEC + koalisyonu, uzmanlardan oluşan bir komitenin ilave arz kısıntılarına gitme ve mevcut kısıntıların yıl sonuna kadar uzatılması tavsiyesine Rusya'nın vereceği yanıtı bekliyor. Brent petrolündeki contango durumu (ilerideki fiyatın şimdikinden yüksek olması) derinleşmeye devam etti ve bu durum, ölümcül virüs salgınının seyahatleri kısıtlaması ve buna bağlı olarak petrol ve akaryakıt talebinin düşmesi ile birlikte, arz fazlasının süreceğini işaret ediyor.

Aralarında Total SA ve BP Plc'nin de bulunduğu petrol devleri, virüs dolayısıyla bu yıl küresel talebin önemli bir darbe alacağı tahininde bulunuyor. Çin'de tüketim halihazırda virüs salgınının ortaya çıkmasından bu yana beşte bir oranında düştü. Fiyatların OPEC + koalisyonunun üretim kısıntılarını artıracağı beklentisi ile Salı kapanışından bu yana yüzde 2.5 yükselmesine karşın, Brent petrolü halen Ocak başından bu yana yaklaşık yüzde 20 değer kaybetmiş durumda.

VI Investment emtia analisti Will Sungchil Yun, "Bu hafta, koronavirüs salgınından dolayı korkunun devam etmesi ile birlikte oldukça kırılgan bir yükseliş görüldü," dedi ve "OPEC + koalisyonun üretim kısıntılarını daha da derinleşrtirme kararı olasılığı şimdi yatırımcıların akıllarında daha ön plana çıkmış durumda ve virüsün yayılmasının yavaşladığına ilişkin işaretler gelmezse, önümüzdeki hafta diğer bir satış dalgası görülebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 34 sent ya da yüzde 0.6 yükselerek Singapur saati ile 11:47'de varil başına 55.27 dolara çıktı. Fiyatlar erken saatlerde yüzde 0.9 kadar yükselmişti. Kontrat bu hafta yüzde 5 düştü ve Kasım 2018'den bu yana en uzun haftalık kayıp serisini gerçekleştirmeye yöneldi. Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.6 yükselerek varil başına 51.23 dolara çıktı.