Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Rusya hisseleri, Putin’in ABD ve Avrupa Birliği yaptırımlarına karşılık olarak gıda ithalat yasağı getirmesinin ardından kazançların azalacağı endişesiyle perakende şirketlerinin değer kaybetmesi ile 3 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Micex Endeksi, yüzde 0.4 düşüş ile Moskova saati ile 11:07’de 1,329.06 puana gerileyerek düşüşü 3. güne taşıdı ve 7 Mayıs’tan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Rusya’nın en büyük perakende gıda şirketi OAO Magnit, Micex Endeksi’ndeki en büyük düşüşü kaydederek yüzde 2.7 geriledi. OAO Dixy Group yüzde 1.7 ve Lenta Ltd. 0.9 değer kaybetti.

Kremlin resmi internet sitesinde yer alan belgede Putin, "Rus şirket ve vatandaşlarına karşı yaptırım uygulayan ülkelerden gıda, tarım ürünü ve hammadde alımının bir yıl süreyle yasaklanması veya sınırlandırılması" talimatı verdi.

Sberbank CIB analistleri Mikhail Krasnoperov öncülüğünde “Girişim, perakende zincirlerine yönelik güveni olumsuz etkileyecek. Özellikle de ithalat oranı yüksel olan şirketleri” açıklamasında bulundu.

Putin, Avrupa Birliği ve ABD’nin geçtiğimiz hafta yaptırımları sıkılaştırmasından bu yana Ukrayna politikasıyla ilgili hiçbir geri adım sinyali vermedi. Ayrıca Nato Genel Sekreteri Yardımcısı Alexandr Vershbow yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna sınır hattındaki silahlı kuvvetlerinin sayısını arttırmaya devam ettiğini duyurdu. Vershbow, Rusya'nın 20 bin askerinin bulunduğunu bildirdi.

Sberbank’a göre, Magnit’in gerçekleştirdiği satışın yüzde 10’u ithalattan geliyor, bu oranın yüzde 1’i de ABD ve AB’yi kapsıyor ve dolayısıyla Magnit en az etkiye maruz kaldı.

Micex Endeksi, yıllık tahmini gelirlerin 4.7 katı işlem görüyor ve Bloomberg tarafından izlenen 21 gelişen piyasa endeksi arasında bu oran endeksi en uzun hale getiriyor. Endeks, Rusya’nın Kırım’ı ilhakı öncesinde ve Şubat ayı sonunda 5.3 katı işlem görüyordu.

Dolar RTS Endeksi, yüzde 0.4 düşerek 1,156.76 puan oldu. Ruble dolar karşısında yüzde 0.2 değer kaybederek 36.2515’e geriledi.