Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

(16:00'da güncellendi)

Çin'in küresel finans krizinden bu yana en düşük seviyede çıkan imalat sanayi verisi, riskli varlıklardaki kayıpları hızlandırdı ve gelişen piyasa hisse senetlerinin son iki yılın en kötü haftalık performansını gerçekleştirmesine yardımcı oldu. yatırımcılar güvenli liman niteliğinden dolayı yene yöneldiler.

Avrupa hisse senetleri düzeltme olarak adlandırılan duruma yaklaşırken, Çin ekonomik verilerinin küresel yavaşlamanın derinleşmekte olduğu endişelerini güçlendirmesi ile birlikte, Hong Kong, Endonezya ve Tayvan gösterge endeksleri ayı piyasasına girdi. "Çöp" notuna sahip tahvillerin faizi Ekim 2012'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Petrol 1986'dan bu yana en uzun haftalık kayıp serisini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Bakır düşüşünü genişletti ve altı yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi. Çin'de imalat sanayi verisi, geçen hafta devalüasyon kararı ile tetiklenen yavaşlamanın derinleştiğine ilişkin endişeleri daha da güçlendirdi.

Helsinki'de FIM Asset Management Ltd. gelişen piyasalar müdürü Hertta Alava, "Bu haftanın satış dalgası, Çin ekonomisinin gerçek durumu hakkında spekülasyona yol açan yuanın devalüasyonundan başladı," dedi ve "Çin PMI'ı zayıftı, bu nedenle bu olumsuzluğa katkıda bulundu" şeklinde görüş bildirdi.

Wellington'da Craigs Investment Partners Ltd. özel varlık yönetimi başkanı Mark Lister, "Tüm dünya biraz üzgün görünüyor," dedi ve "Çin halen gerçekten endişe veriyor" şeklinde görüş bildirdi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeks, New York saati ile 08:36'da yüzde 1.8 aşağıda seyrediyordu ve Malezya ringgiti ve Güney Kore wonu para birimlerindeki düşüşlere öncülük etti. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.6 düştü. Avrupa hisselerinin gösterge endeksi, Euro Bölgesi'nde imalat sanayinin beklenenden daha fazla genişlemesinin ardından, erken saatlerdeki kayıplarının bir kısmını kısa süreliğine geri almıştı. Bakır yüzde 1.2 düşerken, yen dolar karşısında yükselişini üçüncü güne taşıdı. 

Küresel hisse senetlerinin toplam değeri, geçen hafta gelişen piyasalarda satışları tetikleyen Çin'in şok devalüasyonunun ardından 3.3 trilyon dolardan daha fazla eridi. Bu satış dalhası Perşembe günü ABD'ye de sıçradı ve hisse senetleri 18 ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, gösterge endeksin dün 9 Temmuz'dan bu yana ilk kez 200 günlük ortalamasının altında kapanmasının ardından fazla değişmedi.

(16:00'da güncellendi)