Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Dolarda yükseliş bekleyen ve Fed’in faiz oranlarını bu yıl artıracağı beklentisinde olan yatırımcı, dikkatini gerileyen gelişen piyasa para birimlerine verdi. Euro ve yen bu yılın başında verdikleri kayıplardan ralli yapıyor.

Gelişen piyasa para birimleri göstergesi Cuma günü rekor düşük seviyeye geriledi. Çin’in imalat sanayi yavaşlarken, küresel hisse senetlerinde yaşanan düşüş yüksek getirili varlıklara talebi baltaladı. Rusya’dan Meksika ve Malezya’ya gelişmekte olan ülke para birimleri bu hafta dolar karşısında en kötü performansları gösterdiler. İsviçre frankı, euro ve yen en büyük yükselişleri gösterdi.

Sinagpur’daki Australia & New Zealand Banking Group Ltd. stratejistlerinden Khoon Goh, “Reel güçlü dolar hikayesi, gelişen piyasalar yoluyla hissedilecek. Tarihsel olarak dolar önemli para birimleri karşısında sıkılaştırma döngüsünün başlaması öncesinde güçlenme eğilimi gösterir. Fed artırıma başladığında dolar trendi biraz sendelemeye başlar” dedi.

Malezya ringgiti dolar karşısında, yüzde 1 gerileyerek Londra saati ile 9.39’da 4.1690 oldu. Güney Kore vonu yüzde 0.8 düşüş ile 1,194.82 oldu.

20 gelişen piyasa para biriminin işlem gördüğü Bloomberg göstergesi Ağustos’ta yüzde 2.9 geriledi. Ringgit, von, Çek korunası ve Güney Afrika randını içeren endeks üst üste 4. aylık düşüşe hazırlanıyor.

Doların 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden Bloomberg Spot Dolar Endeksi, 7 Ağustos’ta 5 ayın zirvesine ulaştı, ancak o zamandan bu yana yüzde 1.4 geriledi.

Euro dolar karşısında, iki ayın en yüksek seviyesine tırmanarak 1.1295 dolardan işlem gördü.