Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

(12.30'da güncellendi)

Petrol, arz fazlası sorunun süreceği işaretleri ile 30 yıla yakın bir sürenin en uzun süreli haftalık kaybını göstermeye hazırlanıyor. Arz sorunu petrol fiyatlarının 6 yılın en düşük seviyesine inmesine neden olmuştu.

Petrol vadelileri New York’ta yüzde 1.6 kadar geriledi. Vadeliler üst üste 8 haftalık kayba ilerliyor. ABD, American Petroleum Institute’un Perşembe günü açıkladığı verilere göre Temmuz ayında en az 1920’den bu yana en hızlı üretimi gerçekleştirdi. Ülkenin petrol stokları, Çarşamba günü açıklanan resmi verilere göre, 5 yıllık mevsimsel ortalamanın yaklaşık 100 milyon varil üzerinde seyrediyor.

Petrol, küresel arz fazlası sorununun devam edeceği spekülasyonu ile Haziran ayındaki 2015 zirve seviyesinden yüzde 30’dan fazla geriledi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) öncü üyeleri üretim seviyesini sabit tutarken, Citigroup Inc. petrolün varil başına 32 dolar seviyesine kadar düşeceğini öngörüyor. Bu seviye en son dünya finansal krizi sırasında görülmüştü.

Frankfurt’taki Commerzbank AG emtia araştırma şefi Eugen Weinberg, “Herşey üretim fazlasından kaynaklanıyor. Halbuki 2008’de fiyatları altüst eden bir talep şokuyla karşılaşmıştık. OPEC aşırı üretimle piyasadaki üretim fazlasını şişiriyor, bu kez patlak veren kriz insan ürünü” şeklinde konuştu.

Ekim vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 67 sent kadar gerileyerek varil başına 40.65 dolar oldu ve Londra saati ile 9.48’de 41.05 dolardan işlem gördü. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 34 yukarısında seyrediyor. Eylül vadeli kontratın vadesi Perşembe günü doldu. Kontrat 34 sent yükseliş ile 41.14 dolara gelmişti. Fiyatlar bu hafta yüzde 3.5 geriledi.

Ekim vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 62 sent kadar veya yüzde 1.3 değer kaybederek varil başına 46 dolardan alıcı buldu. Kontrat bu hafta yüzde 5.9 düşüş gösterdi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 5.23 dolar seviyesinde. Fark, 14 Ağustos’ta 6.55 dolardı.

(12.30'da güncellendi)