Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Dünya bugün üç haftakinden daha farklı görünüyor. Üç hafta önce Fed Başkanı Janet Yellen ve meslektaşları, 28-29 Temmuz Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında para politikasını tartışmak için bir araya gelmişlerdi.  Bu toplantını tutanakları bu hafta içinde Çarşamba günü yayımlandı.

Fed toplantısından bu yana açıklanan veriler, istihdam piyasasının hala güçlenmekte olduğunu ancak aşırı düşük enflasyon riskinin yükseldiğini ve ABD dışı ekonomilerde kırılganlığın arttığını gösterdi. Bu da yatırımcıları, FOMC’un tahminlerini yeniden gözden geçireceği ve belki de Eylül ayı faiz artırımını olasılığını masadan kaldıracağını düşünmeye sevk etti.

İşte Fed’in son toplantısından bu yana değişenler:

İstihdam iyileşmeyi sürdürüyor

Gelişim: Pozitif

Temmuz ayı toplantı tutanağı açıklaması

 “Katılımcılar, işgücü piyasasının yıl başından bu yana gözle görülür bir şekilde gelişme gösterdiğini gözlemledi. Ancak pek çok katılımcı bazı ek gelişme alanlarının bulunduğunu belirtti.”

O zaman bu yana ne değişti?

İşgücü piyasası hala iyileşiyor. İstihdam 7 Ağustos’ta açıklanan veriye göre Temmuz’da 215,000 artış gösterdi. Yıl başından bu yana görülen yükselişin ortalaması 211,000.

Ücret artışı bir muamma

Gelişim: Negatif ila nötr arasında

 Temmuz ayı toplantı tutanağı açıklaması

“İşgücü talebinde devam eden yükseliş hala ücretlerde geniş tabanlı ve sıkı bir artışa öncülük etmiş gibi görünmüyor. Ücretlerin ne zaman ivmelenebileceği ile ilgili kayda değer bir belirsizlik olduğu kaydedildi”

O zaman bu yana ne değişti?

Son açıklanan veri, ücretlerde henüz olgunlaşmamış olan ivmelenmenin üzerine soğuk su serpti. 31 Temmuz’da açıklanan veriye göre İstihdam Maliyet Endeksi’nin ücret ve maaş bileşeni ikinci çeyrek dönemde yüzde 0.2 ile 1982’den bu yana en düşük yükselişi kaydetti. Bir önceki çeyrek dönemde yüzde 0.7’lik bir artış görülmüştü.

Başka bir ücret göstergesi olan ortalama saatlik ücret, 7 Ağustos’taki veriye göre, Temmuz itibarıyla sona eren yılda yüzde 2.1 yükseldi. Bu seviyenin 2009’da sona eren resesyondan bu yana yüzde 2 olan ortalama ile paralel olduğu görüldü.

Çin riskleri arttı

Gelişim: Negatif

Temmuz ayı toplantı tutanağı açıklaması

“Birkaç katılımcı, Çin’in ekonomik faaliyetindeki maddi yavaşlamanın ABD’nin ekonomik görünümüne risk teşkil edebileceğini ifade etti”

O zamandan bu yana ne değişti?

Çin’in ekonomik verileri zayıf geliyor. İhracat ve ithalat Temmuz ayında beklentilerden fazla geriledi. Buna ek olarak Çin 11 Ağustos’ta para birimi yuanı devalüe etti ve daha esnek bir döviz kuruna geçti. Sürpriz hareket, Çin’deki yavaşlamanın beklenenden daha kötü olabileceği spekülasyonunu alevlendirdi. Hükümetin para birimini zayıflatarak büyümeyi desteklemeye çalıştığı söylentileri arttı. Çin yetkilileri ise piyasaya yuanın değerinde daha büyük bir söz hakkı verildiğini söylüyor.

Emtia düşüşte, dolar sabit

Gelişim: Negatif ila nötr arasında

Temmuz ayı toplantı tutanağı açıklaması

“Bazı üyeler enflasyonda dolardaki ek yükselişten ve emtia fiyatlarındaki düşüşten kaynaklı aşağı yönlü riskler görmeye devam etti.

O zaman bu yana ne değişti?

Mısır, çinko ve petrol gibi malları içeren Bloomberg Emtia Endeksi aylık düşüşü sürdürdü. Bloomberg Spot Dolar Endeksi’ne göre dolar 10 öncü küresel para birimi sepeti karşısındaki görece istikrarlı seyri korudu.

Enflasyon kıpırdamadı

Gelişim: Negatif

Temmuz ayı toplantı tutanağı açıklaması

“Enflasyon, Komite’nin uzun vadeli hedefinin altında seyretmeyi sürdürüyor. Ancak üyeler enflasyonun, işgücü piyasasının iyileşmesi ve enerji ve ithalat fiyatlarındaki geçici düşüş etkilerinin ortadan kalkması ile orta vadede kademeli olarak yüzde 2’ye doğru artış göstermesini bekliyor.”

O zaman bu yana ne değişti?

Enflasyonun hedefe ulaşma süresi uzadı. Fed toplantısından bu yana petrol fiyatları Çarşamba günü itibarıyla yüzde 16.4 geriledi. Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi Haziran’da sona eren yılda yüzde 0.3 yükseldi.