Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'de son günlerde kurda yaşanan değişimlere değinerek, "Türkiye'de kurun bu spekülatif zıplamaları veya hareketlenmeleri ve yaratılan olumsuz ortamın bir gerekçesi yoktur" dedi.

İzmir'de "Ege Serbest Bölgesi Genişleme ve Süre Uzatımı" ve "Aliağa Serbest Bölgesi Protokolü" imza törenine katılan Zeybekci, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin büyük, güçlü bir ülke olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin özel ve kamu sektörü borcunun 400 milyar dolar, özel sektörün kısa vadeli borcunun ise 120 milyar dolar olduğunu dile getiren Zeybekci, şöyle konuştu:

"(Vay şu olmazsa Türkiye'ye kriz gelir) Gelmez arkadaşlar. Allah aşkına ben söylüyorum. Türkiye'nin toplam borcu 400 milyar dolar özel ve kamu. Özel sektörün kısa vadeli borcu 120 milyar dolar. Toplam kısa vadeli borç. Kamu özel. Çoğunluğu özel. Bankalarımızın sermaye yeterlilik oranı Avrupa'nın en iyisi. Bütçe açığı dünyanın en iyilerinden. Cari açığa bakıyorsunuz, son 2 yıldan beri muhteşem bir iyileşme var. Dış ticaret açığı iyileşmede tarihi zirveye doğru gidiyor. İhracatın ithalatı karşılama oranı yıl sonunda yüzde 80'ler seviyesine gelecek. İhracattaki gerileme dünyada bütün hızıyla devam ederken ilk defa burada söylüyorum, Ağustos ayında Türkiye olarak ihracatta o söylediğimiz iyileşme yani artı değeri bekliyoruz.

Türkiye'de kurun bu spekülatif zıplamaları veya hareketlenmeleri ve diğer yaratılan bütün olumsuz ortamın bir gerekçesi yoktur. "Gerekçesi vardır" diyen bana "Şu şu gerekçelerden dolayı Türkiye'de şöyle bir olumsuz beklenmektedir" demek zorundadır. 'Ekonomi yorumcuları' diye adı geçen ama 'finans yorumcuları' yani Borsa ve kur yorumcuları, ne olur spekülatörlere çanak tutmasınlar. Şu andaki durum normal midir ? Normal değildir. Ama dediğim gibi anormalliğin gerekçesi yoktur. Sadece ortam olarak son günlerde yaşadığımız, hiçbirimizin istemediği, gerek siyasi gerek terör gerekse toplumda yaratılmaya çalışılan olumsuz bir ortam vardır. Yani gerekçesi, tabanı yoktur."

Türkiye'nin milli gelirinin 30-40 bin dolar seviyesine taşınmadığı sürece "çakallar ve vatan hainleriyle muhatap kalmaya devam edeceğini" söyleyen Zeybekci, buna herkesin milli bir dava olarak bakması ve tam bir seferberlik ruhuyla hareket etmesi gerektiğini dile getirdi.

"Hesabını vermeyeceğim tek bir nefesim yoktur"

Kendisi hakkında basında yer alan haberlere de değinen Zeybekci, siyasete başlamadan önce başında bulunduğu şirketlerin İstanbul Sanayi Odası listesinde ilk binde yer aldığını, halen hissesi bulunan şirketlerde 970'e yakın insanın çalıştığını belirtti.

Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hayatım boyunca hesabını vermeyeceğim tek bir nefesim yoktur. Bir namussuz, ahlaksız çıkacak, "yırtık donlu Nihat'tan yalıya" diye bir haber yapacak. Zerre kadar bir yerinde haram varsa, vergisi ödenmemiş bir hesap varsa bunun hesabını vermek benim boynumun borcudur, hesabını sormak da senin görevindir.

Ama bana yapılan şey hepinize yapılan şeydir. Denizli'de sivil toplum kuruluşlarımız, odalarımız, birliklerimiz buna karşı Allah razı olsun hakikaten onurlu bir duruş gösterdiler. İzmir'e İzmirlilere 'Siyasete girin' diyorum. Nazım Hikmet'in dediği gibi, sen yanmazsan, ben yanmazsam nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa? Yanacağız. Siz de biz de yanacağız. Hep beraber yanacağız. Kime inat ? Bu ahlaksızlıklara inat. Çünkü genetikleri öyle. Hayatları hep haram üzerine kurulduğu için zannediyorlar ki herkes öyledir."