Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası (PBOC), iki hafta önce sürpriz şekilde devalüasyon kararı alarak piyasalardaki gerilemenin tetiklenmesine katkı sağlamıştı ve dünyada bu durumu sonlandıracak güce sahip tek kurum olabilir.

Yaklaşık 25 trilyon yuan (3.9 trilyon dolar) seviyesindeki banka mevduatının rezerv olarak hala kilit altında olması ve 1 yıllık gösterge faiz oranının yüzde 4.85 olması ile birlikte PBOC’un kullanılabilir para politikası cephane seviyesi yüksek. ABD, Avrupa ve Japonya’da kredi oranları sıfıra yakın ve piyasalardaki gerileme ile küresel ekonominin ABD’nin faiz artırımına dayanak kadar güçlü olacağına yönelik güven sarsılıyor.

Çin’in yuanı 11 Ağustos’ta sürpriz bir şekilde devalüe etmesinden bu yana dünya genelinde hisse senetleri 5 trilyon dolardan fazla değer kaybetti. Bu durum, dünyanın ikinci en büyük ekonomisi ile ilgili endişeleri derinleştirdi. Riskli varlıklarda görülen küresel satış dalgası Pazartesi günü ivme kazandı. Emtia fiyatları 16 yılın en zayıf seviyesine düştü. Gelişen piyasa para birimleri değer kaybetti. Çin hisseleri 2007’den bu yana en sert düşüşü kaydetti.

Singapur’daki IHS Global Insight Asya Pasifik baş ekonomisti Rajiv Biswas, “PBOC, küresel büyümenin teşvik edilmesine destek olabilecek cephaneye sahip son önemli merkez bankası. Çin hükümetinin de ek mali politika teşviki önlemleri için biraz alanı bulunuyor” dedi

İmalat sanayi göstergesinin Ağustos ayında 6 yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine inmesinin ardından Çin’de parasal gevşeme beklentileri artıyor. Temmuz ayına ait sanayi üretimi, perakende satışlar, yatırım ve ihracat verileri de tahminlerin altında kalmıştı.