Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerine talep, Fed’in 2006’dan bu yana ilk kez gerçekleştireceği faiz artırımı zamanlaması ile ilgili belirsizliğin etkisiyle arttı. Yatırımcılar Fed görünümünün bulutlanması ile piyasanın en likit kısmına yöneldi. 10 yıl vadeli ABD tahvilleri, diğer tahvillere göre 2 yıldan uzun bir sürenin en pahalı seviyesine geldi.

Gösterge tahvilin faizi, Fed politika yapıcılarının Eylül ayı toplantısında enflasyon baskılarının cansızlığına atıfta bulunarak faiz oranlarını sabit tutmasının ardından bu ay yüzde 2 civarında seyretti. Vadeli işlem yapan traderlar, geçtiğimiz hafta faiz artırımının Aralık’ta yapılacağı beklentilerini yüzde 27’ye kadar düşürdü. 2 Ekim’de açıklanan veri, ABD’li işverenlerin Eylül ayında üst üste 2. ayda da 150,000’den az istihdam sağladığını göstermişti. Citigroup Inc. Ekonomik Sürpriz Endeksi’nin yaklaşık 2 ayın en yüksek seviyesine ulaşması ile veri dönmeye hazırlanıyor olabilir.

Tokyo’daki CIBC World Markets Japan Inc. tahvil satışı yetkilisi Kazuaki Oh’e, “Şu an piyasadaki ortak görüş Fed’in faizi bu yıl artırmayacağı yönünde. Ancak bence eğer tarım dışı istihdam tekrar 200,000’e dönerse Fed faizi Aralık’ta artırabilir. 10 yıl vadeli tahvil en likit olan ve dolayısıyla eğer yükseliş bekliyorsanız sermaye artışı yakalamak için kolaylık 10 yıl vadeli satın alabilirsiniz, düşüş beklentisine dönerseniz kolaylık satabilirsiniz” dedi.

10 yıl vadeli ABD tahvil faizi Tokyo saati ile 10.38’de yüzde 2.03 seviyesinde yatay seyretti. Ağustos 2025 vadeli yüzde 2 faizli tahvilin fiyatı 99 25/32 oldu.

10, 5 ve 30 yıl vadeli ABD tahvil faizleri arasındaki farkı gösteren “kelebek farkı göstergesi” bu hafta boyunca eksi 17 baz puan ile Mayıs 2013’ten bu yana en düşük kapanış seviyesinde kaldı. Sayı geriledikçe orta vadeli tahvil daha pahalı hale geliyor.Fark, Ağustos ayı ortasında eksi 5 baz puanın üzerindeydi.