Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

BOTAŞ Genel Müdür Vekili Mehmet Konuk, Türkiye'nin günlük doğalgaz giriş kapasitesinin gelecek kış sezonunda, ilk aşamada 28 milyon metreküp civarında arttırılarak 228 milyon metreküpe çıkarılacağını söyledi.

Konuk, Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi ISTRADE 2016'da "Doğalgaz Piyasaları" oturumundan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin günlük doğalgaz giriş kapasitesinde gerçekleştirilecek iyileştirmelere değinen Konuk, "Türkiye'nin günlük doğalgaz giriş kapasitesi, gelecek kış sezonunda ilk aşamada 28 milyon metreküp civarında arttırılacak. Mevcut haliyle günde 200 milyon metreküp olan giriş kapasitesi 228 milyon metreküpe çıkacak." diye konuştu.

Konuk, giriş kapasitesi artışının temel olarak sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ile olacağını kaydederek, bunun da kara LNG terminallerinde kapasite artışı ve yüzer LNG tesisleriyle sağlanacağını belirtti.

Yüzer LNG terminali için yer araştırılıyor

Egegaz LNG terminalinin kapasitesinin günlük 16 milyon metreküpten 24 milyon metreküpe çıkarılacağını anlatan Konuk, "Marmara Ereğli terminalimizde 10 milyonluk bir sisteme giriş kapasite artışı olacak. Bir de yüzer LNG terminali diye de adlandırılan "floating storage and regasification" (FSRU) gemisi olacak, o da 20 milyon metreküp kapasite artışı sağlayacak. Yüzer LNG terminali için yer belirleme konusunu çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Şırnak Doğalgaz Boru Hattı ihalesinin muhtemelen mayıs ayında tamamlanacağını dile getiren Konuk, "Söz konusu boru hattı inşaatı haziran ayında başlayacağını umuyoruz." dedi.

Konuk, Türkiye'nin 2018 itibarıyla günlük doğalgaz giriş kapasitesinin ise 240-245 milyon metreküp seviyelerine çıkarılacağını kaydetti.