Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Alman enerji şirketi RWE'nin yenilenebilir enerji, enerji nakil hatları şebekesi ve perakende operasyonlarını yeni bir şirket çatısında topladığı iştirakinin bugün faaliyete geçtiği bildirildi.

RWE’den yapılan açıklamaya göre, merkezi Almanya’nın Essen kentinde olacak yeni iştirak, yıl sonunda Borsaya kote edilecek. Şu an geçici olarak "RWE International SE" ismi verilen yeni şirketin kalıcı isminin ise yaz aylarında açıklanacak.

Açıklamaya göre, RWE Üst Yöneticisi (CEO) Peter Terium, yeni bağlı şirkette de aynı görevi üstlenecek.

RWE Grubu, yeniden yapılanma sürecinin tamamlanmasının ardından yeni iştirakin yıllık 40 milyar avro gelir elde edeceğini ve yaklaşık 40 bin çalışana sahip olacağını öngörüyor.

- "Sektörde öncü bir rol almak istiyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Terium, "İştirakımızın kurulması ve planlanan halka arz durumu devasa görevler. Çalışanlarımız tarafından yapılan mükemmel hazırlık çalışmaları sayesinde, yeni şirket tam planlanan zamanda faaliyete başladı" değerlendirmesinde bulundu.

Yeni şirketin hızlı, yenilikçi ve müşterilerilere yakın olacağını dile getiren Terium, "Sektördeki geniş kapsamlı dönüşüm süresince yalnızca rekabete ayak uydurma niyetinde değiliz. Biz, öncü bir rol almak ve geleceğin enerji pazarını şekillendirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, bir diğer Alman enerji şirketi E.ON da daha önce yaptığı açıklamada, enerji pazarındaki hızlı değişimleri ele almak ve varlıklarının değerlenmesini kolaylaştırmak amacıyla biri yenilenebilir enerji ve diğeri de geleneksel enerjiye odaklanmak üzere 2 firmaya ayrılacağını bildirmişti.

- Almanya’da yenilenebilir enerjinin önemi giderek artıyor

Avrupa'nın lokomotif ülkesi Almanya'da kömür halen en önemli enerji kaynaklarından birisi olsa da yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi de giderek artıyor. Almanya'da 2015 yılında yaklaşık 647 milyar kilovatsaatlik elektrik üretilirken, bunun yüzde 30'luk kısmı yenilenebilir enerji kaynaklarından geldi.

Almanya'da Bakanlar Kurulu, Nisan 2014'te elektrik fiyatlarının hızlı artışının önüne geçilmesi amacıyla Yenilenebilir Enerji Yasası'nda bazı düzenlemeler yapılmasını öngören yasa tasarısını kabul etmişti.

Ülkede nükleer enerjinin önemi ise giderek azalıyor. 1990 yılında nükleer santrallerden elde edilen enerji, toplam üretilen brüt elektriğin yüzde 28'ini oluştururken, bu oran geçen yıl yüzde 14,1’e geriledi.

Ülkedeki büyük enerji şirketlerinin yeniden yapılanma girişimleri, nükleer enerjiden yavaş yavaş çıkış aşaması olarak değerlendiriliyor.


AA