Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Zorlu Enerji Doğalgaz Grubu Genel Müdürü Fuat Celepci, yakın dönemde Boru Hatları İle Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) doğalgazda yapacağı "olası indirimin", Türkiye ile Rusya arasındaki tahkim sürecini olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Celepci, Rusya ile yaşanan tahkim sürecinde sorunun çok net olduğunu belirterek, "BOTAŞ davada çok haklı. Bu yüzden davanın 1 yılda sonuçlanacağını düşünüyorum, fakat Gazprom'un davada elini güçlendirebilecek bir takım manevralar içinde olduğu konusunda kaygım var. Bu yüzden, tahkim sonuçlanmadan erken yapılabilecek bir doğalgaz indiriminin,Türkiye'nin elini zayıflatacağını düşünüyorum. Olası bir indirimi Gazprom, 'BOTAŞ'ın indirim yapabilecek kadar karlılığı zaten var, neden indirim istiyor' şeklinde kullanabilir." dedi

İndirim konusunun hassas bir konu olduğunu dile getiren Celepci, şöyle devam etti:

"Bu işin içinde milli bir menfaat söz konusuysa, belki şu dönem tahkim sürecinin sonucu alınana kadar bu konuyu rafa kaldırmak ve tahkim sürecinde BOTAŞ'ın ve Enerji Bakanlığı'nın elini güçlendirmek için uzun dönemli bakmakta fayda var. Şu an yapılacak bir indirim zaten kısıtlı bir miktarda yapılacak. Belki Rusya tahkiminden sonra daha ele gelir bir indirim yapılması çok daha avantajlı olur. Hem tahkimi kazanacaksınız hem de yapmış olduğunuz indirim kamuoyu nezdinde bir anlam ifade edecek."

"BOTAŞ'ın zamana ihtiyacı var"

BOTAŞ'ın da geçmişten kaynaklanan borçlarından henüz kurtulduğuna dikkati çeken Celepci, şirketin nefes alabilmek için biraz zamana ihtiyacı bulunduğu söyledi. Celepci, kısa süreli bir indirim işlemi için tahkimi kaybetmenin ülke menfaatine katkısı olup olmayacağı konusunda kararın Bakanlığın tasarrufunda olduğunu kaydetti.

Türkiye, 28 Ekim 2015'te doğalgaz fiyatında anlaşmazlık yaşadığı Rusya ile uluslararası tahkime gitmişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, son dönemde doğalgaz fiyatlarının düşmesi ve İran tahkimindeki olumlu gelişmeler üzerine, iç piyasada tüketiciye yansıtılmak üzere bir indirim çalışması içinde olduklarını açıklamıştı.