Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

İlk bakışta petrol fiyatları çok yükselmiş gibi görünüyor; fakat daha yakından bakıldığında, piyasanın yılın başında yaptğı gibi “daha uzun bir süre düşük kalacak” şeklindeki inancını hala tekrarladığı anlaşılıyor.

ABD petrolünde (WTI petrol) en yakın vadeli kontrat bu yıl yüzde 21 yükseldi fakat uzun vadeye odaklanıldığında toparlanma çok farklı görünüyor. WTI petrolde 5 yıllık forward kontrat ıaynı dönemde yüzde 2.6 düştü. Bu düşüş, petrol fiyatlarının toparlanmasıyla birlikte kaya petrolü üretiminin sıçrama yapabileceğini yönündeki görüşü yansıtıyor.

New York'ta Societe Generale SA petrol analisti Michael Wittner, “piyasalar kendi önüne geçiyor olabilir. WTI'da 45 dolar – 50 dolar seviyelerinin, ABD'deki kaya petrol üreticilerinin sondajının istikrara kavuşması, hatta iyileşmesi ile kendi kendini kısıtlayıcı olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Forward kontratları, petrol alıp satan insanların fiyatların nereye yöneldiğine ilişkin inançlarına dair tahmin sağlamasa da, ipuçları içeriyor. Yatırımcıların genellikle kısa vadeli kontratlarda işlem yapmasına karşın uzun vadeli kontratlar, üreticilerin ve tüketicilerin fiyat sabitlemesi yapması ve riskini yönetmesi anlamında önem taşıyor.