Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Altının gram fiyatı, haftaya düşüşle başlayarak, yaklaşık yüzde 2 değer kaybıyla 120 liranın altını gördü.

Kapalıçarşı'da şu dakikalarda çeyrek altın 197 lira, Cumhuriyet altın ise 804 liradan satılıyor.

Altının gram fiyatı, geçen hafta ABD Merkez Bankasının (Fed) kararları sonrasında yükselişe geçerek 125,04 lira ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görse de, Brexit'e ilişkin tedirginliklerin azalması ile kazançlarının bir kısmını geri vererek haftayı 122,18 liradan tamamlamıştı.

Analistler, geçen hafta İngiltere'de milletvekili Jo Cox'un, uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin ardından yayımlanan anketlerin, 23 Haziran'da yapılacak referandumda İngiltere'nin AB'de kalacağı sonucuna işaret etmesinin, piyasalarda risk iştahını artırdığını, bunun da altın fiyatlarını baskıladığını ifade ediyor.

Bu etkiyle yeni haftaya düşüşle başlayan ons altın saat 10.20 itibarıyla yüzde 1 değer kaybederek 1.284 liraya gerilerken, gram altın ise 119,72 lirayı görmesinin ardından 120,15 lira seviyelerinde dengelendi.

Bu hafta, İngiltere'de perşembe günü gerçekleştirilecek AB referandumu, Fed Başkanı Janet Yellen'ın salı ve çarşamba günü Senato'da yapacağı sunumlar ve yarınki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor.


AA Finans Analisti İslam Memiş, TCMB faiz kararı ve İngiltere'deki AB referandumunun altın fiyatları üzerinde etkili olabileceğini belirterek, TCMB'nin faiz indirimlerine devam etmek için İngiltere referandumunun sonucunu bekleyebileceğini kaydetti.

Bu hafta altın fiyatlarının dinlenme ve bekleme modunda bir hafta geçirebileceğini ve altının gram fiyatı için düşüşlerde 119 lira, yükselişlerde ise 122 lira seviyesini takip edeceklerini dile getiren Memiş, "Altın yatırımcılarına bu hafta alım yönünde acele etmemelerini, İngiltere referandum sonuçlarını takip etmelerini tavsiye ediyoruz." ifadelerini kullandı.