Advertisement

Asya hisse senetleri, Çin verisi öncesi, güçlü yene bağlı olarak Japonya hisse sentelerinin geri çekilmesi ve yatırımcıların dikkatlerini beklenenden daha düşük çıkan ABD ekonomik üretimine çevirmesi ile birlikte geriledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 düşerek Tokyo saati ile 09:01'de 136.23'e gerilerken, Japonya'da Topix Endeksi yüzde 1.3 düştü. Japon yeni dolar karşısında Cuma günü, merkez bankasının exchange traded fonları (Borsada işlem gören fonlar-ETF) alımlarını artırma şeklindeki adımının yatırımcıları tatmin etmemesi ve ABD'de büyümenin yatırımcıların tahminlerinin neredeyse yarısı kadar çıkması ve buna bağlı olarak Fed'in faiz artırımına gitme olasılığının azalması sonrası yüzde 3.1 değer kazandı. Çin'de bugün imalat ve hizmet sektörleri satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verileri açıklanacak ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin Salı günü ekonomiyi desteklemeye yönelik programı açıklaması bekleniyor.

Japonya Merkez Bankası (BOJ), Cuma günkü toplantısında, yıllık ETF alım bütçesini 3.3 trilyon yenden 6 trilyon yene (59 miilyar dolar) çıkarırken, tahvil alım programını değiştirmedi ve politika faizini sabit tuttu. BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda, bankanın politikalarının etkilerinin bir sonraki toplantının yapılacağı Eylül ayındaki toplantısında değerlendirileceğini söyledi. Dikkatler şimdi, 28 trilyon yenin üzerinde bir büyüklüğe sahip harcamalar paketinin detayları için Japonya hükümetine çevrildi.

Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.5 yükseldi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi fazla değişmedi. Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.1 geriledi.